Exercici 1.

1. Observeu  el mapa i contesteu a les qüestions

Qüestions:

1.- Feu un llista amb les comunitats autònomes a on es localitzen els paisatges agraris de l'Espanya humida (ramadera i forestal). 

 Les províncies on es localitzen els paisatges agraris de l'Espanya humida són:

-Ramadera: La Corunya, Lugo, Ourense, Pontevedra, Astúries, el nord de Lleó i Palència, Cantàbria, País Basc, nord de Burgos i de La Rioja,

nord de Pamplona i Osca.

-Forestal: Girona, Lleida, nord de Barcelona, Zamora, Lleó, Palència, Burgos, La Rioja, Sòria, Càceres, Segòvia - Madrid, Guadalajara i Cadis-Màlaga.

2. Expliqueu  els factors geogràfics que condicionen la localització dels paisatges agraris  de l'Espanya humida

A l'Espanya humida, on la pluviositat és abundant, predominen els sòls de tipus terra bruna medioeuropea amb humus de tipus mull els quals presenten

tendència a acidificar-se.

La vegetació més característica és el bosc caducifoli amb predomini dels roures i dels faigs. La destrucció d'aquesta vegetació pot conduir a una acidificació

més accentuada del sòl i a l'aparició d'una formació de landa en la qual predominen els brucs i les gatoses atlàntiques.

3. Relacioneu l'estructura agrària i els aprofitaments i usos de l'Espanya humida
   Els tipus de l'estructures són petites i mitjanes. En Galícia minifundis .

   Usos dedicats a l'agricultura però essencialment i degut a les pluges i humitat l'activitat és la ramaderia.

4. Expliqueu els factors geogràfics que condicionen l localització dels paisatges agraris de l'Espanya mediterrània càlida
    Des de temperatures a escassa pluviositat.

5. Explica quins són i quines característiques té el mapa de conreus dominants en l'interior peninsular

 Des de mitjanes a grans o latifundis propietats.

 L'ús essencialment monocultiu.

Exercici 2.

Llegeix aquest text de la Comissió Europea sobre l'agricultura ecològica i respon les preguntes següents:

La agricultura ecológica

La creciente concienciación del consumidor frente a los aspectos relacionados con la salubridad de los alimentos y el medio ambiente ha contribuido a la expansión de la agricultura ecológica en los últimos años. Pese a que representa tan sólo un 2% de la superficie agraria de la UE, la agricultura ecológica se ha convertido en uno de los sectores más dinámicos de la agricultura europea, registrando un crecimiento anual del 25%, aproximadamente, entre 1993 y 1998.

La agricultura ecológica, que la Comisión Europea define como la utilización de métodos de producción agrícola y ganadera no perjudiciales para el medio ambiente -y que no implican, por tanto, el uso de fertilizantes sintéticos, hormonas de crecimiento, antibióticos que favorecen el crecimiento o pesticidas sintéticos, ni manipulaciones genéticas-, responde a la preocupación de los consumidores por la calidad de los alimentos, el medio ambiente y el bienestar animal.

El actual régimen agroambiental permite a la UE conceder ayudas a los agricultores que optan por la producción ecológica. De esta forma los agricultores cuentan con un apoyo durante el período de transición a la agricultura ecológica (el período de conversión suele ser de unos tres años). En este período, los agricultores pueden registrar una disminución de sus ingresos, ya que su cosecha se reduce sin que los productos puedan todavía venderse bajo la apelación de ecológicos, lo cual les permitiría disfrutar de un precio más alto. A fin de promover y proteger los productos ecológicos, la Comisión ha fijado también normas de control y etiquetado.

El logotipo de agricultura ecológica

En marzo de 2000, la Comisión Europea creó un logotipo compuesto por los términos "Agricultura Ecológica - Sistema de Control CE", que ha sido concebido para ser utilizado con carácter voluntario por los productores en caso de que, tras proceder a una inspección, quede demostrado que sus sistemas y productos cumplen la legislación comunitaria en la materia. Los consumidores que adquieran productos que lleven este logotipo pueden estar seguros de lo siguiente:

  • el 95% de los ingredientes del producto, como mínimo, se ha producido de acuerdo con métodos ecológicos;
  • el producto se atiene a las disposiciones del sistema de control oficial;
  • el producto procede directamente del productor o el transformador y se presenta en un envase sellado;
  • el producto lleva el nombre del productor, el elaborador o el vendedor, o el nombre y el código del organismo de inspección.

Comissió Europea

 

Logotip agricultura ecològica

 1   Què s' entén per agricultura ecològica?

És una pràctica agrícola que no preveu l’ús de productes químics de síntesi, com per exemple els fertilitzants químics i  els pesticides.

2   Quins beneficis suposa la pràctica d'u na agricultura ecològica per al medi ambient?

Utilitza mètodes de conreu específics tenint en compte les relacions entre tots els elements vius i ambientals de l’espai on cultivem, amb la finalitat de produir aliments

sans, augmentar la biodiversitat i protegir el medi ambient i la salut de les persones.

3  Quins incentius tenen els agricultors per practicar una agricultura ecològica?

L'agricultura ecolòica s'ha convertit en un dels sectors més dinàmics de l'agricultura europea.

4 Què garanteix el logotip d' agricultura ecològica?

  • el 95% dels ingredients del productes, com mínim, s'ha produït d'acord amb mètodes ecològics. 
  • el producte porta totes les disposicions del sistema de control oficial.
  • el producte procedeix  directament del productor o el transformador i es presenta en un envàs segellat.
  • el producte porta el nom del productor, l'elaborador o el venedor, o el nom i el codi de l'organisme d'inspecció.

Exercici 3.

Observeu la fotografia següent i responeu a les qüestions plantejades.

Fotografia d'un hivernacle

 

1.Descriviu el tipus d’agricultura i d’explotació agrícola que s’observen en la fotografia.

Es tracta d’una fotografia d’una explotació destinada a l’agricultura intensiva, un hivernacle, on es practica l’agricultura de regadiu amb una gran

productivitat, en aquest cas amb l’obtenció de productes d’horta.

2. Definiu els conceptes agroindústria i agricultura a temps parcial.

 Agroindústria: fa referència al sector de la indústria que es basa en la manipulació i/o transformació dels productes agrícoles i ramaders

(també s’hi poden incloure els forestals i de la pesca) en productes elaborats que es posen a disposició dels consumidors.

Agricultura a temps parcial: es tracta del tipus de treball d’aquells pagesos que tenen una altra ocupació (a la indústria, la construcció o

els serveis) a més a més de la dedicada a l’explotació agrària, i sol ser característica dels petits propietaris.

3. a) A quins territoris de Catalunya és més freqüent el tipus d’agricultura que apareix en la fotografia?

A Catalunya l’agricultura intensiva de regadiu, sota hivernacle o a l’aire lliure, és característica de les comarques del Maresme i el Baix Llobregat,

amb importants conreus d’horta, així com a les planes regades de la plana de Lleida, el camp de Tarragona i el Baix Ebre-Montsià.

I a quins altres territoris d’Espanya?

En el cas espanyol cal esmentar tota la costa mediterrània, des de Castelló a Màlaga, especialment València, Múrcia i Almeria, i també a Huelva.

b) Expliqueu les característiques de l’agricultura intensiva o de mercat.

L’agricultura intensiva o de mercat es caracteritza per una gran inversió en capital i en tecnologia per tal d’aconseguir uns rendiments molt elevats.

c) Quins són els productes principals que s’obtenen de l’agricultura intensiva?

Els principals productes que s’hi fan són les hortalisses (tomàquets, pebrots, cogombres, etc.), les flors i les plantes ornamentals.

 4. Expliqueu quines han estat les transformacions més importants de les activitats agràries a Catalunya en els darrers decennis en

    relació amb els elements següents:

a) La superfície conreada i el tipus de conreu.

La superfície agrària en general ha disminuït, per abandonament dels espais rurals menys productius i per influència dels processos urbanitzadors

prop de les àrees urbanes.

Pel que fa al tipus de conreu, s’ha incrementat força el regadiu mentre que ha davallat la diversificació productiva dels espais agraris, que han

tendit a l’especialització en els productes més rendibles.

b) La població activa agrària.

La població activa agrària ha davallat de forma molt important, amb un envelliment progressiu. També és important el pes creixent dels assalariats

agraris i de l’agricultura a temps parcial.

c) Les característiques de les explotacions agràries.

Les explotacions agràries han evolucionat cap a menys explotacions, més mecanitzades i tecnificades, amb unes dimensions més grans i amb

menor pes de l’explotació familiar tradicional.

 

Exercici 4.

Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions plantejades.

 

 

1. Descriu la informació representada en el mapa.

Cal descriure  que es tracta d’un mapa de Catalunya temàtic que mostra els ocupats al sector agrari per comarques i en números absoluts.

Les dades estan agrupades en cinc categories i es representen per mitjà d’una gamma de trames i matisos en verd.

El mapa està realitzat a escala, la qual està indicada en la part inferior

La font és l’ Atles Nacional de Catalunya amb dades de l’ IDESCAT Any 2007.

Cal apuntar que la  la comarca amb un nombre d’ ocupats més gran és el Segrià, mentre que les que tenen una quantitat d’ocupats menor són la

Vall d’Aran, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.

2. Defineix els conceptes agricultura extensiva i rotació de conreus.

Agricultura extensiva: conreu que s’efectua en grans superfícies agrícoles, sovint dedicades a un sol tipus de conreu, i amb una inversió

de capital i ma d’obra reduïda.

Rotació de conreus: sistema de conreu basat en la successió de diferents conreus i períodes d’inactivitat (guaret) en un mateix camp, per tal

d’evitar l’empobriment del sòl.

3. Exposeu breument quins són els:

-  principals productes agrícoles que es produeixen a Catalunya

-  indica a quina àrea geogràfica s’obtenen.

- Explica per què el Segrià és la comarca que té el nombre més gran de persones ocupades en l’agricultura.

Pel que fa als principals productes agrícoles cal diferenciar entre els que es produeixen en el sistema d’agricultura intensiva i els procedents de

l’agricultura extensiva.

Pel que fa l’agricultura intensiva, els principals productes i les localitzacions geogràfiques són: Flors al Maresme

Hortalisses al delta del Llobregat, Arròs al delta de l’ Ebre. Fruites (pera, poma, préssec) al Segrià i a l’Alt Empordà (poma).

 Pel que fa l’agricultura extensiva, els principals productes i les localitzacions són:

Vinya en comarques especialitzades en aquest conreu destinat a la producció de vins i caves: Penedès, Priorat, Conca de Barberà, Terra Alta, Alt Empordà, etc.

Avellaner al camp de Tarragona. Cereals, olivera i vinya a les terres interiors, amb especialització d’algunes comarques en algun producte concret com l’olivera a

les Garrigues o l’ordi a la Segarra.

A les comarques més humides es produeix farratge i blat de moro destinats a les explotacions ramaderes.

Al Segrià l’elevat nombre de treballadors a l’agricultura es justifica a causa d’una antiga implantació de l’agricultura basada en l’existència d’una plana amb sòls

molt fèrtils, el desenvolupament dels conreus de regadiu basats en l’aigua del Segre i l’expansió més recent d’alguns conreus com els fruiters de fruita dolça, els cereals

i els farratges.

4. Explique les característiques següents de l’agricultura a Catalunya:

a) Superfície de les explotacions.

b) Relació entre el sector agrícola i el sector ramader.

c) Problemes ambientals derivats de l’activitat agrícola.

a) superfície de les explotacions.

A Catalunya predominen les explotacions petites a diferència d’altres regions d’Espanya on es mantenen molts latifundis.

b) relació del sector agrícola amb la ramaderia.

A moltes comarques i especialment a les més humides el sector agrícola està integrat amb les explotacions ramaderes, de manera que l’ordi, els farratges i el blat

de moro que s’hi conrea està destinat a l’alimentació d’explotacions ramaderes sovint dins la mateixa propietat.

c) problemes ambientals derivats de l’activitat agrícola

Els problemes ambientals provocats per les activitats agràries estan relacionats amb la utilització de productes químics per millorar els rendiments, com per exemple

els adobs i els productes fitosanitaris. Un altre problema és l’elevat consum d’aigua que efectuen algunes explotacions de regadiu.

Exercici  5.

1. Principals paisatges de la Catalunya Seca

Vinyes a l'Alt Penedès
Camp de cereals a la Segarra Camp d'olivers a les Garrigues

 Font: http://webfacil.tinet.cat/geografia/10986

1. Descriviu el tipus d’agricultura i d’explotació agrícola que s’observa en  les  fotografies

-Vinyes a l'Alt Penedès: Agricultura de secà i recol·lecció de raïm. Es poden conrear en secà a causa de la seva resistència a la falta d'aigua, encara que sempre produeixen

més si se'ls cultiva en regadiu.

-Camp de cereals a la Segarra: Agricultura de secà. Principalment conreu de blat.

-Camp d'olivers a les Garrigues: Agricultura de secà. Recol·lecció d’olives.

2. a) A quin territoris de Catalunya és més freqüent el tipus d'agricultura que apareixen?

-Catalunya: Bàsicament Lleida, i una petita part de Girona.

  b) I a quins altres territoris d'Espanya

-Espanya: Mallorca, nord-est d’Andalusia, Castella la Manxa, casi tot Castellà i Lleó, casi tot Aragó, etc. Bàsicament tot el territori La Rioja cap al sud, exceptuant l’Espanya

Humida forestal.

 c) Expliqueu les característiques de l'agricultura extensiva.

 L'agricultura extensiva és un sistema de producció agroramader que tracte de cultivar grans extensions de terreny, incorporant els mínims de treball capital i fertilitzants en

relació a la superfície de terra que està conreant o al ramat que l’utilitza. Té vàries característiques; com la utilització de tècniques de guaret, menys treball per unitat de superfície,

mecanització més efectiva quan s'aplica sobre grans superfícies planes, la gran eficiència en el treball generalment implica costos de producció menors, s'incrementa el benestar

animal en tenir més espai i no restar confinats en gàbies, el menor requeriment de fertilitzants i si els animals pasturen en llocs naturals no hi ha problemes d'infestació de plantes exòtiques

3. Sobre aquest tipus d'agricultura intensiva o altres paisatges agraris digueu:

Característiques Arbres fruiters Conreus nous Hortes de regadiu
Productes

 

1*Pomes, peres, cítrics, etc.

 

2*batata, la col xinesa, el cumquat, el litxi. 3*El tomàquet, l’enciam, el cogombre, els espàrrecs, pebrots, les mongetes tendres, la maduixa, el meló i la síndria, etc.
Zones de Catalunya

 Sobretot a la depressió de l’Ebre i al litoral mediterrani.

 

zones de reg de l'Alt i Baix Empordà, el Baix Camp, el Segrià i a les Terres de l'Ebre.

 

 
Es realitza majoritàriament en hivernacles, en zones humides. 

1 *especifica si es tracta de fruita seca o bé dolça

2* relaciona'l amb flors...per exemple o altres subvencionat

3* tot tipus d'hortes i regades amb aigües de rius o bé subterrànies (..arròs...etc)

 

 

F

 


 

Darrera modificació: dilluns, 3 de juliol 2017, 19:34