Dibuix artístic I / bloc 1

Guia d'estudi

Introducció

 

La matèria Dibuix Artístic de Batxillerat ho és de modalitat, i consta de  quatre blocs, que l’alumne podrà cursar entre els dos cursos que dura el batxillerat. Les unitats de cada bloc es desenvoluparan entre cinc lliuraments per bloc, de manera que l’alumne al final del procés haurà cursat 20 lliuraments.

Concordant amb la riquesa i la finalitat comunicativa que la imatge té en el context socio-cultural actual, el Dibuix Artístic, entès com a fonament de l’expressió gràfico-plàstica, possibilita la producció d’imatges en dues vessants diferenciades per raó del seu caràcter icònic i funcional.

Una i l’altra, la componen imatges gràfico-plàstiques d’intenció predominantment analítica, realitzades sota pautes de pensament objectiu i racional que pretenen descriure i informar. Altres iniciatives evidencien com el Dibuix Artístic també permet superar la mecànica transcriptiva i representacional. És en la interpretació i la creació on aquesta matèria adquireix el potencial vehiculador d'expressió i creativitat que implica els factors d'un llenguatge portador de valors de significació estètica.

Aquestes característiques duals en el Dibuix Artístic tenen el seu correlat en les aptituds i facultats que la matèria ha de desenvolupar a l’alumnat. Per una banda, el pensament lògic i analític en la utilització d’informació, control de mitjans i procediments, construcció d’hipòtesis i projectació. Per l’altra banda, la intuïció, l’emotivitat i especialment l’empatia, com a qualitats de pensament que participen en l’activitat i experiència artística, que són determinants de la creativitat.

En resum, es proposa conduir l'alumne/a a través de I'expressió artística, tot emprant el dibuix i d'altres mitjans gràfico-plàstics, en un itinerari d’aprenentatges d’observació, selecció, memorització, enginy i elaboració de missatges amb imatges bidimensionals.

El caràcter de totes les matèries vinculades al Departament de  Visual i Plàstica, tant en l’assimilació dels seus continguts com en la forma del seu aprenentatge, ve molt condicionat pel seu caire operatiu i instrumental. Els resultats en  l’aprenentatge del llenguatge gràfic i plàstic estan molt relacionats amb les pràctiques gràfiques que es proposen a cada lliurament. Per tant, és necessari que l’estudiant realitzi els exercicis que es vagin proposant al llarg del curs.

 

La matèria de Dibuix Artístic I del batxillerat té com a finalitat el desenvolupament de les capacitats següents:

  1. Descriure gràficament formes naturals i artificials, a partir de l’observació directa de la realitat, tot atenent al seu aspecte visual, geometria i estructura d’acord amb la intencionalitat representativa pretesa.
  2. Conèixer els procediments, els materials i els estris propis, i saber-los emprar de manera adient tant en realitzacions graficoplàstiques com en descripcions verbals o escrites.
  3. Representar en el pla formes tridimensionals, reals o imaginaries, concretant-ne la posició en l’espai, les proporcions relatives i els efectes de la llum.
  4. Conèixer els fonaments bàsics del color i adequar la seva aplicació plàstica a la intencionalitat compositiva i expressiva de les representacions.
  5. Desenvolupar habilitat i destresa expressiva en l’ús dels mitjans graficoplàstics, com a resultat de la recerca i l’experimentació constants, de manera que possibilitin la millora de la sensibilitat i facilitin el desenvolupament de la pròpia personalitat.
  6. Saber identificar i explicar els elements formals i els valors semàntics presents en obres del patrimoni artístic, atenent al context social i cultural, per tal que esdevingui recurs propedèutic per a les pròpies creacions.



Programació

Relació dels temes generals de la matèria de cada lliurament d'aquest bloc de la matèria.

  • Lliurament 1:  L'aprenentatge del dibuix i materials per a Dibuix Artístic
  • Lliurament 2: Anàlisi de la forma
  • Lliurament 3: Dibuix descriptiu d'objectes 1
  • Lliurament 4: Dibuix descriptiu d'espais 1 l
  • Lliurament 5: El color 1

Material didàctic

A l'apartat Recursos trobareu el material d'estudi. En aquesta matèria utilitzarem els apunts de l'aula, i pel que fa al material de dibuix i pintura, el material a utilitzar pot ser molt variat, i en moltes de les orientacions per a l’execució de les activitats dels lliuraments se’n fan recomanacions.

Una llista de material mínim és el següent:

  • Llapis (dureses 3H , HB i 2B).
  • Llapis tipus conté: blanc, negre.
  • Goma de llapis.
  • Papers de dibuix (mida A4, 297x2l0 mm i A3, 297x420 mm, sense requadre ni textos impresos, i 50x70cm).
  • Llapis de colors.
  • Colors al tremp (gouache).
  • Tinta negra i de colors.
  • Pinzells nombres 1, 3 i 5.
  • Retoladors de punta fina.
  • Llibreta de registre personal.
  • Altres tècniques d’opcional aplicació.

Es recomana que el material sigui el de millor qualitat, dins de les possibilitats personals. I es pot anar comprant progressivament, en funció de les necessitats per a realitzar les activitats dels lliuraments.

En el Tauler de notícies i orientacions el professorat donarà indicacions i informacions del bloc.

En el Fòrum Dubtes de la matèria podreu exposar els dubtes del bloc. Podran intervenir per resoldre'ls tant el professorat com l'alumnat.

En cada lliurament trobareu:

  • El Pla de treball on s'indiquen els continguts i les activitats a fer en el lliurament.
  • Els Recursos específics del lliurament.
  • Les activitats del lliurament. Les activitats d'avaluació s'han de realitzar dins del termini del lliurament.

Sistema d'avaluació

A l'enllaç següent podreu consultar el sistema d'avaluació: cliqueu aquí.

Darrera modificació: dilluns, 8 de gener 2018, 12:41