1. La biodiversitat. Concepte de biodiversitat. Biodiversitat a escala individual, poblacional i d’ecosistemes. Anàlisi de les principals característiques morfològiques, anatòmiques i fisiològiques distintives dels cinc regnes en què es classifiquen els éssers vius. Importància ecològica de la biodiversitat. 


2. Estructura i dinàmica dels ecosistemes. Interpretació i relació dels conceptes d’ecosistema, biòtop, biocenosi i població. Interpretació de la selecció natural i l’adaptació com a resultat del procés de relació entre biòtops i biocenosi (concepte general). Relacions intraespecífiques i interespecífiques (depredació, parasitisme, competència, mutualisme i simbiosi). Cicle de matèria i del flux d’energia com a motor dels ecosistemes. Anàlisi de la producció primària i secundària. Importància de la producció primària en el manteniment dels ecosistemes. Representació i discussió de xarxes tròfiques en el context d’ecosistemes terrestres i aquàtics. Interpretació i relació dels conceptes de nínxol ecològic, nivell tròfic i biomassa. Identificació i explicació de les relacions tròfiques que s'estableixen entre els seus components. Anàlisi i valoració del rol dels bacteris i fongs en el cicle de la matèria. Reconeixement del caràcter de la biosfera com macroecosistema.


Compte amb:


  • Característiques per diferenciar els cinc regnes (tipus de cèl·lules, teixits o no teixits, metabolisme...)

  •  No incloure les algues dins del regne dels vegetals

  • Diferenciar parasitisme i depredació: el paràsit viu sobre o dins l’hoste. El depredador mata i s'alimenta de la presa.

  • Diferenciar simbiosi i mutualisme: la simbiosi és “obligada” per les dues espècies. El mutualisme és un benefici mutu però no és obligat.

  • Contextualitzar les preguntes (a tenir en compte quan apliqueu definicions)

  • No oblidar els descomponedors en el cicle de la matèria i en els nivells tròfics.

  • Relacionar correctament PN, PB i respiració. 

  • Factors limitants per la producció.



Darrera modificació: dimecres, 1 d’abril 2020, 17:21