Introducció

En els exercicis i apartats de les proves PAU Física es pot recollir qualsevol tipus de continguts especificats en el currículum de Física de batxillerat (Decret 142/2008 del DOGC núm. 5183) que abasta els continguts de segon de batxillerat, tal i com especifica el Reial Decret 1892/2008 (BOE 14-11-2008), tot i que cal conèixer i saber utilitzar els continguts de cursos anteriors per resoldre situacions i respondre les preguntes.

Per més informació consulteu l'apartat Orientacions PAU: Estructura de l'examen

Continguts i Programació

A continuació es desenvolupa la concreció dels objectius i continguts de Física que estan distribuïts en 5 grans blocs.


  • Les ones i el so.
  • Els planetes i satèl·lits.
  • La nova imatge de l'Univers.
  • Les màquines electromagnètiques.
  • El camp elèctric.

L'apartat les ones i el so presenta el model d'ones mecàniques, centrant-se enel so. Es caracteritza el moviment harmònic simple, MHS, dels objectes vibrants i posteriorment les ones sonores. S'estudien les propietats de les ones, amb una incidència especial en les ones estacionàries i la seva relació amb la música. També s'estudia l'escala d'escolta humana, els ultrasons i la contaminació acústica.

En els planetes i satèl·lits s'estudia la interacció gravitatòria a partir de l'estudidel moviment de planetes i satèl·lits i les interaccions que determinen les seves òrbites. Es caracteritza la intensitat del camp gravitatori i l'energia potencial gravitatòria per analitzar després els llançament de satèl·lits. També es demana una recerca d'informació sobre l'ús i les aplicacions dels satèl·lits artificials.

En l'apartat la nova visió de l'Univers es pretén aportar una visió de la física generada en el segle XX i començaments de l'actual: es tracten aspectes de cosmologia i física de partícules, la física nuclear i les seves aplicacions, amb la discussió argumentada sobre la utilització de l'energia nuclear. La crisi de la mecànica clàssica dóna peu a l'estudi de la relativitat especial i la mecànica quàntica.

Les màquines electromagnètiques comença per la descripció de generadors, transformadors i motors. Es caracteritza la interacció magnètica generada per càrregues elèctriques en moviment. L'observació de forces magnètiques en motors senzills introdueix la força de Lorentz, que s'aplica a l'estudi de diferents aparells, així com a la construcció d'un motor. S'analitza i es caracteritza la inducció electromagnètica i les seves aplicacions.

Al camp elèctric es presenta el tub de raig catòdics d'un televisor com un accelerador d'electrons. El camp elèctric es caracteritza a través de la intensitat, el potencial i les seves representacions gràfiques i s'estudia l'aplicació dels camps elèctrics en els acceleradors i l'analogia amb el camp gravitatori. S'analitzen camps elèctrics no uniformes a partir de consideracions de simetria i s'arriba a la llei de Coulomb. S'estableix la relació entre campelèctric i camp magnètic i la síntesi electromagnètica de Maxwell.

L'ordre en què es presentaran els continguts dins de cada curs no ha decoincidir necessàriament amb l'ordre en què apareixen en la relació anterior; per exemple poden presentar-se en unitats basades en els contextos que combinin continguts de diferents apartats dels aquí presentats o en altres criteris.

Per tal de clarificar alguns d’aquests continguts, en relació a la prova de Física, es fan les precisions següents (resum del document original Orientacions per a l’examen de Física. PAU):

No es demanarà (Ones i so):

El tractament matemàtic per obtenir l’ona resultant en les interferències. El tractament quantitatiu del fenomen de la difracció.

No es demanarà (La nova imatge de l'Univers):

L’efecte Compton. La radiació del cos negre. Transformacions de Lorentz. El concepte de vida mitjana.

No es demanarà (El camp elèctric):

La llei de Gauss. La descripció tècnica del detector Geiger-Muller. Les equacions de Maxwell, però sí cal saber que un camp magnètic variable en el temps genera un camp elèctric i que un camp elèctric variable en el temps genera un camp magnètic.

Darrera modificació: diumenge, 26 de gener 2020, 20:26