Solucionari primera pregunta a)

Redacció de la identificació de l'obra


L'alumne ha de redactar la fitxa d'identificació citant mínim: el nom de l'obra, l'autor, la data, ell lloc d'ubicació, el tipus de suport i les dimensions. Opcionalment i de forma voluntària es pot complementar aquesta resposta amb una breu biografia de l'autor. Es tindrà present a part de les dades demanades la coherència, redacció i ortografia del text.

L'obra de l'Escola d'Atenes, de Rafael Sanzio, data del 1510-1511, és a dir, pertany al període del Renaixement, concretament a l'etapa del Cinqueccento. És una pintura mural al fresc ubicada a l'estança de la Signatura del Vaticà. Les seves dimensions són 7.72 m d'amplada.

De manera opcional, cal recordar que per completar la identificació de l'obra es pot afegir una petita explicació sobre la biografia de l'autor de l'obra si se'n té la informació.

 

Solucionari segona pregunta b)

Explicació funció i significat de l'obra

 

  • L'alumnat ha d'explicar que l'escena que Rafael ens vol presentar és la saviesa de l'antiguitat, fent ús d'un conjunt de filòsofs grecs dins un gran espai arquitectònic. L'escena està encapçalada i dirigida per les estàtues d'Apol·lo i Atenea, divinitats de les arts i el pensament. La representació de les arts liberals, la filosofia i les ciències és una metàfora de l'esperit cultural del Renaixement.
  • Els personatges centrals són Plató i el seu deixeble Aristòtil, el primer senyalant al cel, representant el món de les idees, el segon, apuntant cap avall, representant el món de la realitat. Proper a Plató es troba Sòcrates, junt amb un grup de personatges que l'escolten. A la dreta de l'escena es troba Protàgores, que el trobem quiet i estàtic, al seu costat, quasi sortint de l'escena, Parmènides i Zenó.
Sota a l'esquerra, tenim a Epicur, llegint un llibre que sosté un nen nu. A la seva dreta, Pitàgores llegeix un llibre mentre altres personatges l'observen, just a la seva dreta i en peu, es troba Arquimedes, que sosté un àbacus, i assegut a terra i amb imatge pensativa, tenim a Heràclit. Avall a la dreta ens trobem un grup de personatges, entre ells es troba Zoroastre i Ptolemeu, que sostenen un globus terraqui i una esfera celest, a la seva esquerra ajupit, tenim Euclides, que està mesurant amb un compàs una figura geomètrica.
Al mig de l'escena, sota els personatges principals Plató i Aristòtil, trobem a Diògenes, assegut a les escales i mig nu.( no cal que l'alumnat especifiqui tots els personatges de l'obra)
  • 

L'obra, encarregada pel Juli II, és una reivindicació del conjunt entre fe i raó, d'aquí que els personatges principals siguin Plató (món de les idees) i Aristòtil (món realista). A més hi surten representades les set arts liberals: Gramàtica, Aritmètica, Música, Geometria, Astronomia, Retòrica i Dialèctica.

  • Rafael, va fer ús de fesomies d'artistes en els rostres dels filòsofs, com un gest de protesta i reivindicatiu sobre la intel·lectualitat dels artistes i que se'ls deixes de veure com a simples artesans.
  • Per acabar de completar l'explicació del significat de l'obra caldria tractar la funció de l'obra i relacionar-la amb l'espai on s'ubica.  La funció de l'obra és decorar les estances papals i refermar els valors de la cultura i la ciència.La sala és la sala de la Signatura del Palau del Vaticà i caldria relacionar l'obra amb la resta de pintures de la sala on es troba. En aquesta, que és quadrada, Rafael va voler representar en cada paret les tres grans categories del neoplatonisme: la bellesa, la bondat ( justícia) i la veritat. La veritat va ser representada en dues pintures enfrontades entre si fent referència a la veritat a partir de dues visions: la veritat revelada per la fe del cristianisme ( amb La disputa del sagrament) i la veritat a través de la filosofia i de la raó representada amb l'obra comentada l'Escola d'Atenes.

 

Darrera modificació: diumenge, 5 d’abril 2020, 00:10