Maria Aurèlia Capmany: Feliçment, jo soc una dona. Comentari del capítol 8.

Feliçment, jo soc una dona de Maria Aurèlia Capmany

Comentari de text. Fragment del capítol 8. Pàgines 231-237. (Teniu el text a l'aula).

En aquest capítol la protagonista es troba en una cruïlla de la seva vida: pren decisions importants que determinen el seu futur. Feu un breu resum del moment que viu Carola Milà, de les transformacions que aquest capítol implica respecte els anteriors i els posteriors.

Per fer el comentari, seguiu l'esquema següent:

Dividiu estructuralment el text segons els espais on succeeix l'acció. Expliqueu els motius que fan decidir Carola Milà, llavors Carmina Torres, a deixar la casa dels Reinals i convertir-se en "Llorença". Després, expliqueu per què abandona la casa dels Sala. El centre del relat és la prostitució: expliqueu la visió que en té i com s'hi mou. També hi ha ironia: ¿de quina comparació concreta se serveix per indicar-la?

Extensió: 25-30  línies aprox.

Cuideu molt l'estructura del text. Recordeu que s'ha de respondre en un únic text i no com si fossin preguntes separades. Corregiu la llengua!

SOLUCIONARI. Elements que cal comentar:

1. Descens social per decisió pròpia:  de la casa burgesa al nivell social suposadament més baix de la societat: "una dona pública", tot i que no l'exerceix al carrer, sinó en una casa amb bona "reputació". Prostitució reglada i consentida per la societat.

2. Carola s'adona que a casa dels Reinal no és ningú ni pot decidir res per això marxa. Després a casa dels Sala la posició d'una criada és ínfima i queda en evidència que els homes (pare i fill) tenen dret sobre els eu cos. La culpa, però, la rebrà ella, segons li exposa la senyora Sala.

Desperta a la situació que vivia a casa dels Reinal: vol ser autònoma, decidir sobre la seva vida.

3. QUÈ VOL EXPLICAR CAPMANY AMB AQUESTA DAVALLADA SOCIAL? Que la dona  sempre està sotmesa, sigui quina sigui la posició que ocupi: de burgesa a criada, de recollida a prostituta o amistançada. Irònicament exposa que és en la prostitució, en el graó més baix, el lloc on pot dirigir la seva vida. Que l'únic que interessa a la societat és que faci la funció reproductora de l'espècia. Cal citar Simone de Beauvoir, per exemple.

La discussió sobre la prostitució és molt interessant. Un dels temes socials constants és si la prostitució s'ha de legalitzar o no. és un tema social que és ben viu. Naturalment parlem de la prostitució exercida lliurament no de les xarxes de prostitució que tenim ben actives a Catalunya i a l'Estat espanyol, en què les noies, venen enganyades dels seus països i són tractades com a esclaves.

4. Ironia sobre la prostitució i l'organització social. S'hi avorreix, tot està organitzat i li recorda el convent: "La vida a ca la senyora Rosita era avorrida i ordenada com tota vida conventual". Maria Aurèlia Capmany, Feliçment, jo soc una dona. Barcelona, Ed. 62: 235.

Darrera modificació: dimecres, 30 de gener 2019, 09:53