FRIEDRIC NIETZSCHE

 

De Nietzsche proposem el comentari d’un text que va aparèixer a Selectivitat de Universitats de Castella i Lleó de setembre de 2008. La informació sobre Nietzsche és abundant. Aquí portem l’enllaç amb la següent pàgina (de Wikipedia):

http://es.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche

En aquest cas el que proposem és un comentari no resolt, per a que els alumnes el treballin de manera colaborativa.

 

UN COMENTARI DE TEXT DE SELECTIVITAT SOBRE NIETZSCHE

 

Nietzsche


Però en el més solitari del desert té lloc la segona transformació: en lleó es transforma aquí l'esperit, vol conquistar la seva llibertat com es conquista una presa, i ser senyor en el seu propi desert.
Aquí busca al seu últim senyor: vol convertir-se en enemic d'ell i del seu últim déu, amb el gran drac vol barallar per aconseguir la victòria.
Qui és el gran drac, al que l'esperit no vol seguir cridant senyor ni déu? “Tu has de” es diu el gran drac. Però l'esperit del lleó diu “jo vull”.
“Tu has de” li tanca el pas, brilla com l'or, és un animal *escamoso i en cadascuna de les seves escates brilla *áureamente el “Tu has de!”.
Valors mil·lenaris brillen en les seves escates, i el més poderós de tots els dracs parla així: “tots els valors de les coses — brillen en mi”.
“Tots els valors han estat ja creats, i jo sóc — tots els valors creats. En veritat, no ha de seguir havent-hi cap “Jo vull!”. Així parla el drac.
Germans meus, para què es precisa que hi hagi el lleó en l'esperit? Per què no prou la bèstia de càrrega, que renuncia a tot i és respectuosa?
Crear valors nous —tampoc el lleó és encara capaç de fer-ho: mes crear-se llibertat per a un nou crear - això sí és capaç de fer-ho el poder del lleó.

NIETZSCHE, Així va parlar Zaratustra

PAU Universitats de Castella i Lleó de setembre de 2008

 

1.- Expliqueu breument la idea principal del text. [2 punts]

2.- A quina època de la història de la filosofia pertany aquest text? [3 punts]

3.- Expliqueu el concepte d’ànima que es desprèn d’aquest text [3 punts]

4.- Quina vigència creieu que pot tenir avui la separació entre cos i ànima que proposa Descartes? [2 punts]

Darrera modificació: dijous, 8 de setembre 2011, 09:03