1. FONT 1:

a) Qualifica la font, tal com hem explicat al llarg del curs  (1 punt)

Es tracta d'una font primària, contemporània dels fets, iconogràfica, ja que es tracta d’una imatge, pública i de tema polític, perquè s’ocupa dels resultats electorals.


b) Explica el context i analitza aquesta font,  explicant el seu contingut (1 punt)

S'hi veu una dona jove que mira un cartell propagandístic on es recullen els resultats de certs partits que s'han presentat a les eleccions. Els partits són tots del cente i l'esquerra socialista i comunista. El text que acompanya les xifres considera que s'ha aconseguit la victòria, la qual cosa fa pensar que valora la suma de tots aquests partits com a majoria social a Catalunya. No és imprescindible, però es valorarà que sàpiguen identificar els partits. PSOE, PSUC i Pacte Democrátic de Catalunya (CDC + altres partits)

Podeu trobar més informació a les pàgines 318 i 319 del llibre de text.

2. FONT 2:
Quins eren els problemes econòmics, socials i polítics més importants del moment? Creus encertada la frase del Ministre d'Economia Enrique Fuentes Quintana: "O los demócratas acaban con la crisis económica española o la crisis acaba con la democracia"(7-8 línies)

Econòmics: derivats de la crisi del petroli dels anys 70 o preus de la OPEP. La dictadura no havia gosat pujar el preu dels productes per por a les protestes socials i suposava la sortida ingent de divises. Malgrat això, hi havia una forta inflació i atur, degut a les dificultats per exportar i la fi de l'emigració cap a Europa
Socials: una societat que ja no acceptava la dictadura en cap de les seves formes, l'apertura a l'exterior era un fet i es volia assolir els estandards de vida de l'Europa occidental. L'atur i les greus conseqüències d'aquest degut a la manca de serveis i protecció social. La urbanització accelerada havia desvetllat també altres deficiències ( educació, sanitat, infraestructures...).
Polítics: inici d'una democràcia feble i amb poderosos enemics, com es va veure al 23 F, de l'extrema dreta i del terrorisme (ETA/GRAPO).

Calia redreçar l'economia per aconseguir una societat més justa i iniciar el procés cap a una societat del benestar que no exisitia en aquells moments, i que avui podem veure...
També les protestes de la població, que si arriben a violència poden acabar... molt malament. Hi havia la por de què una població insatisfeta i acostumada als darrers anys de "desarrollisme" franquista pugués donar suport a un cop d'estat militar o una revolució d'esquerres.

Podeu trobar més informació a la pàgina 332 i 333 del llibre de text.


3. FONT 2:
Llegeix el Diari de Sessions del Congrés de Diputats i comenta els objectius dels Pactes de La Moncloa?
(7-8 línies)

Els objectius més importants eren quatre:
- repartir el cost de la crisi econòmica,
- fer una reforma fiscal més justa donat que abans les taxes al consum, no al patrimoni , herència o salarial, eren les més importants. Ministeri d'Hisenda: IRPF i IVA, impostos més justos que no pas els anteriors.
- Millorar els serveis públics
: sanitat, educació
- Aconseguir un control democràtic del sector públic de l'economia.

Podeu trobar més informació a la pàgina 332 i 333 del llibre de text i als Recursos d’Estudi del lliurament, a la Font que recull el text dels Pactes de la Moncloa

4. FONT 3 i 4:
Veient les dades d'aquestes fonts quina és la vostra reflexió sobre les dificultats de la Transició? Quins altres fets van dificultar aquell període?
(6-7 línes)

- Assassinats Atocha: l'ultra-dreta no accepta la pèrdua del poder, ni la democràcia ni els partits polítics ni molt menys la nova divisió territorial que sorgeix de la Constitució de 1978.
- Eta:
culpable del major nombre d'assassinats al període de la transició, molts d'ells militars i policies intentant forçar un nou cop d'estat per provocar una revolució obrera i independentista a Euskadi.
Altres Fets:
Ultra esquerra, atemptats de Frapo/Grapo.., i l’ultradreta, atemptats anteriors al 23 F i la trama civil al darrere. Des del 1975 al 1982 hi va haver víctimes mortals dels atemptats terroristes, cada cop més alt, i també, però en un nombre decreixent, a mans dels cossos i forces de seguretat l'Estat.

La Transició va ser molt un període difícil, amb una ultradreta que no volia el canvi i una ultra esquerra que volia una ruptura per la força, impossible de fer en aquells moments. Tot això en mig de dificultats econòmiques i de tensions entre els territoris i entre ells i el govern central.

Es pot esmentar el cop d'estat del 23-F o l'enfonsament electoral de la UCD, per exemple.

Podeu trobar més informació a la pàgina 321 del llibre de text i als Recursos d’Estudi del lliurament, a l’enllaç http://www.historiasiglo20.org/HE/16-2.htm

5. FONT 5

Pots donar una explicació al fet que el president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas, es dirigís no als "catalans" sinó als "ciutadans de Catalunya" quan arriba a Barcelona? Hi ha altres elements al seu discurs que expliquin per què volia fer aquesta diferència? (6-7 línies)

Parlant als "ciutadans de Catalunya" va voler dirigir-se també als molts habitants de Catalunya recentment inmigrats, perquè no pensessin que parlava només pels catalans d'origen o de cultura. Al discurs diu també que "Ja sóc aquí juntament amb tots els catalans i no catalans" i defensa que Catalunya ha "de ser l'avançada del benestar, de la prosperitat i de la democràcia de tots els pobles d'Espanya." Significa un respecte no només per la lluita nacional del catalanisme, sinó també per la lluita del moviment obrer que tant havia defensat el retorn de les llibertats democràtiques.

Podeu trobar més informació a les pàgines 324 i 325 del llibre de text, i als Recursos d’Estudi del lliurament, a la secció d’Altres recursos.

Darrera modificació: diumenge, 19 d’abril 2020, 14:47