1. FONT 1: ( 5-6 línies)

    1.1 Quin tipus de font és aquesta 

    1.2 Quin és el context històric del seu contingut (nacional i internacional)(triar sempre les dades que més ens ajudin a comprendre el significat i abast del text)

        Es tracta d'una font primària, textual, pública i política.

        Es primària perquè es tracta de paraules pronunciades per un dels protagonistes d'aquell moment històric. Malgrat que va ser utilitzat com a discurs, la coneixem perquè va ser donada a la impremta per a la seva difussió pública, per tant, no és una font només oral. És política perquè es va fer servir en un acte d'exaltació del règim franquista.

         Context històric: la dictadura de Franco, durant la fase totalitària
         Context internacional: poc abans de la segona guerra mundial. Els simpatitzants dels feixisme, com els seguidors del règim de Franco, confiaven en una propera expansió a Europa de les potències totalitàries i la fi de les democràcies occidentals. 

2. FONT 2: 

       Fes un breu resum dels aspectes més importants d'aquesta font explicant, com a mínim: 

       A qui considera Franco com a perillosos per a la "nueva España"?  L'expressió "espíritu judaico" es pot relacionar amb algun fet o ideologia de l'època?

       Quina es l'actitud que s'ha de tenir amb els que han estat rivals a la guerra civil

       A què creus que fa referència quan diu "mientras no se hayan redimido con sus obras"?

       Franco considera com enemics d'Espanya als disidents, defensors de l'economia liberal, als jueus, als marxistes, el gran capital, agents extranjers infiltrats. 

       L'expressió "espíritu judaico" es pot relacionar amb el nazisme, que gairebé va exterminar al jueus, que en aquell moment dominava Alemanya i que havia ajudat a Franco durant la guerra. 

       Els enemics de la guerra civil poden incorporar-se al nou règim, però a condició de que es penedeixin i ho demostrin amb les obres. Segurament el que volia dir amb aquesta expressió es que haurien de complir les seves condemnes a treballs forçats.

3. FONT 2: (8-9 línies) (2 punts).

      3.1  Explica com és  que aquests ciutadans de Corbera d'Ebre arriben i moren al camp de concentració alemany de Mauthausen?       

      Corbera d'Ebre es trobava al centre de la batalla de l'Ebre durant la guerra civil. Els seus habitants van fugir cap a l'interior de Catalunya i desprès cap a França al final de la guerra civil. Quan els alemanys ocupen França durant la Segona Guerra Mundial una part dels exiliats van ser empresonats i tancats al camp de concentració de Mauthausen. Les dones, en la seva majoria, van anar a parar al camp de concentració de Ravensbruck.

      3.2  Quina relació tenia la dictadura franquista amb Alemanya?      

      La  dictadura franquista i el govern nazi alemany són aliats des del temps de la guerra civil, per aquesta raó els alemanys demanen què fer amb els republicans espanyols. Serrano Sunyer a la pregunta del govern alemany sobre què fer amb aquells  republicans  va contestar que no eren espanyols sinó apàtrides; significava la seva condemna a mort segura als camps de concentració, cas de Mauthasen conegut com el camp dels espanyols.

Si vols més información pots consultar la página 246 i la página 266 del llibre de text

      3.3  Explica com van ser rebuts els exiliats republicans a la fi de la guerra civil a França i a Mèxic (pots llegir les informacions sobre l'exili a Francia i a Mèxic que hi ha als Recursos d'Estudi).

        Els exiliats de Catalunya van anar a parar a camps de refugiats a França, que els republicans consideraren sempre com a camps de concentració diferenciant-los dels camps d'extermini nazis, i la rebuda a Mèxic (500.000 persones passen a França en ple hivern i el govern de dretes francès els acull a contracor, sense res preparat per alotjar-los. Els van instalar primer en tancats de fil ferro a les platges en ple hivern. Més endavant, van anar acondicionant caps de barracons. Quan esclata la segona guerra mundial els incorporen a batallons de treball i a la Legió Estrangera. 

Cal recordar que durant la segona guerra mundial, França és ocupada i el general Petain, feixista, d'acord amb els nazis, aplicarà una política de persecució dels exiliats espanyols, sobre tot dels homes.  Molts dels republicans passaran a la resistència francesa, altres acabaran als camps de concentració nazis, qui pot fugir d'Europa ho farà.
Mèxic rebrà i ajudarà a  adaptar-se al país, gràcies al seu president Lázaro Cardenas, a tots aquells que puguin arribar- hi. Sobre tot, una bona part dels intel·lectuals republicans que contribuirà al seu desenvolupament.

Pots trobar també información a la página 268 del llibre de text, i a “Camps de concentració nazis: Rotspanier” dels Recursos d’estudi del lliurament.

4. Guerra Civil i Segona Guerra Mundial: (6-7 línies)

       4.1 Com es que republicans espanyols van alliberar Paris?

         Un considerable nombre de refugiats espanyols van participar activament en la resistència francesa contra l'ocupació. També van formar part de l'exèrcit regular francès que lluitava amb els americans des del desembarcament de Normandia.

Pots trobar més información a: “La Nueve. Los españoles que liberaron París”, als Recursos d’estudi del lliurament.

       4.2  En guanyar la Segona Guerra Mundial els aliats, es van complir les expectatives de què els guanyadors farien tot el possible per fer fora el feixisme d'Espanya?

      Desprès de la Segona Guerra Mundial, britànics i nord-americans van evitar una possible intervenció armada contra el règim de Franco, tal com demanaven alguns països i bona part de l'opinió pública internacional. Espanya va ser sotmesa a un aïllament internacional i no fou admesa ni en les Nacions Unides ni en el Pla Marshall. L'any 1946, l'ONU recomanà la retirada dels ambaixadors d'Espanya, però ràpidament la situació es capgirà per la guerra freda i Franco va rebre suport del Vaticà, de Estats Units i la resta de països occidentals. 

Pots trobar més información a la página 267 del llibre de text.

5. Fes una breu relació de les formes d'oposició i resistència a Espanya i Catalunya durant aquesta etapa del franquisme (10 línies com a màxim)

     L'oposició política va fer servir diferents formes de lluita contra el règim. D'una banda, la lluita armada, amb la invasió de la vall d'Aran i la guerrilla, sobre tot a les zones de muntanya. D'altra banda es va mantenir un govern republicà simbòlic, com també governs de la Generalitat de Catalunya i del País Basc a l'exili. Hi va haver alguns opositors dins del mateix règim. Joan de Borbó, el fill d'Alfonso XIII, va oferir la monarquia com a garantia de pau i reconciliació dels espanyols. Es va iniciar una oposició política i sindical clandestina. També hi va haver resistència cultural a Catalunya contra la política de supresió de l'ús públic del català. 

Pots trobar més información a les pàgines 268 i 269 del llibre de text i a la secció de Recursos del lliurament.

 

 


Darrera modificació: dilluns, 2 de desembre 2019, 15:57