1. Indica de quin tipus de font es tracta justificant la teva resposta (5 línies)
Classificació:
És una font primària, de caràcter públic, i tema polític
És un cartell, per tant poden dir: iconogràfica
i textual alhora.

Justificació de la teva resposta:
És una font primària. contemporània dels fets, que fa referència a una problemàtica al voltant de la participació de les dones a la vida política de la República, i es pública perquè hi ha voluntat de que sigui llegit i contemplat per moltes persones. És també iconògrafia perquè la imatge és un dels seus components.


2. Explica el seu context històric (5 línies)
Context general:
El context general és el de la Segona República, President Alcalà Zamora, al final del Bienni Reformista. Es tracta d'un cartell de propaganda política electoral.

Context concret del cartell: les eleccions del novembre 1933).
Cartell posterior a la discussió parlamentària sobre concedir el dret de vot a les dones on Clara Campoamor defensa la concessió del dret de vot a les dones.
A les eleccions 1933 guanyaran les dretes a l'Estat i a Catalunya la Lliga.


3. Explica les raons d'aquest comentari:"generosament, concedí el dret del sufragi a les dones : si elles donessin el triomf a les dretes, haurien fet servir únicament aquell dret per a perdre'l" (8 línies màxim).

El debat sobre aquesta qüestió a les Corts van ser protagonitzats per dues destacades feministes: Clara Campoamor (favorable a la concesió del vot) i Victòria Kent (contrària).

Hi havia alguns sectors d’esquerres, que s'havien oposat a concedir el dret de vot a la dona, perquè temien que aquesta fos influenciable per l'església i el seu vot anés a parar als partits de dretes.
Els sectors dretans n'eren favorables pensant en aquesta influència, tot i que consideraven que el lloc de la dona era la llar, l'esfera privada i no la pública.
Els resultats electorals no tindran tant a veure amb el vot de les dones sinó amb la pèrdua de confiança en la transformació immediata esperada per alguns sectors de la població i que la República va decebre, en ser materialment impossible modificar segons quins problemes estructurals en tan poc temps..


Si vols més informació, pots consultar les pàgines 212 i 213 del llibre de text, i a l'apartat 4 dels Recursos d'estudi del lliurament.


Darrera modificació: diumenge, 8 de desembre 2019, 23:32