HISTÒRIA – BLOC 1 - SOLUCIONARI DE L’ACTIVITAT L5ACR1 s1 2019-2020

Conflictivitat Social


FONT 1. (7-8 línies):

1.1  Quin tipus de font és aquesta i quin és el seu context històric?
1.2  Per què creus que considera la ciutat de Barcelona
"depauperada"
  
    (justifica la teva resposta)

Quin tipus de font és aquesta?

Aquest cartell és una font primària, doncs va ser publicada al moment dels fets i no ha patit una elaboració posterior, iconogràfica, ja que es tracta d’una imatge, pública, perquè va aparèixer a una revista per coneixement general, de caràcter polític/social, que mostra la violència existent a la ciutat de Barcelona, amb atemptats i assassinats que fan que aquesta època sigui coneguda amb el nom del pistolerisme.

Quin és el context d'aquest cartell?
La Restauració, durant la monarquia d'Alfons XIII, i a Catalunya el moment concret de màxima violència: el pistolerisme. (1917-23) La Dictadura de Primo de Rivera s'iniciarà al setembre de 1923


Per què creus que considera la ciutat "depauperada " ?
Cal recordar que l’economia havia patit una forta inflació durant la guerra i una greu crisi al final de la mateixa.

Podeu trobar més informació al llibre de text, a les pàgines 172-174 i als Recursos d’estudi del lliurament a l’enllaç web sobre «el pistolerisme» i als àudios complementaris «El Sindicat Lliure: el recurs a la violència».



2. FONT 1.(6-7 línies):
Quins "bàndols" són aquests, qui eren i qui va "posar "més víctimes?

Aquests bàndols són:

-el de la patronal, defensant els seus interessos al marge de la llei i emprant els pistolers del Sindicat Lliure i l'ajuda de la policia amb la Llei de fugues.

- els del obrers, principalment grups armats vinculats a la CNT, com els Solidarios, partidaris de l'acció directa, que empraran també la violència.

Entre els morts més coneguts es troben l’advocat Francesc Layret i el sindicalista Salvador Seguí, el president del govern Eduardo Dato i el cardenal Soldevila.


4.1 Què era el Foment del Treball, els interessos de quina classe social defensava?
El Foment del Treball Nacional era l'associació patronal que representava els interessos de la burgesia industrial catalana.

4.2 Per què creus que donen suport al cop d'estat de Primo de Rivera? Posa exemples concrets de causes.

La burgesia industrial catalana veu de bon grat el cop d'estat si serveix per aturar la conflictivitat social (creixement dels sindicats, vagues, pistolerisme), molt elevada als anys posteriors a la primera guerra mundial. De fet, aquesta conflictivitat ja havia minvat els mesos anteriors al cop, però encara alarmava a la burgesia.
La llei ja estava al servei de la burgesia donat que els obrers no tenien representació parlamentaria per tal de poder-la modificar però preferien "un home fort"  que regenerés la pàtria, un cop d'estat que impedís de manera definitiva el qüestionament de la societat i del seu poder i aturés les vagues. La tensió amb el moviment obrer havia crescut degut a l'exemple de la revolució russa i els canvis econòmics desprès de la I Guerra Mundial.

4.3 El Cop d'Estat de Primo de Rivera va ser un cop d'estat violent? (justifica la teva resposta)

Violència física: no va ser un cop d'estat violent sinó que és podria considerar com un altre pronunciament militar del segle 19,. Afegint que també es va produir una certa passivitat dels sectors obrers i republicans. Inicialment, el cop d’Estat no suposava la permanència indefinida de l’exèrcit al govern, sinó que havia de ser un fet temporal per regenerar la vida política.

Violència política: sí perquè dissolgué les Corts, suspengué la Constitució de 1876, i formà un directori militar. Va rebre  el suport del rei i de les classes benestants, cas dels industrials catalans per tal d'aconseguir el control de la conflictivitat. La CNT serà prohibida.

Podeu trobar més informació al llibre de text, a les pàgines 176 i 177 i als Recursos d’estudi del lliurament a l’audiovisual «Catalunya als anys 20».


4. 4 Té alguna relació aquest cop amb les solucions proposades pels regeneracionistes?"?
El regeneracionisme havia demanat la fi d'una vida política dominada pel caciquisme, el frau i el torn de partits. També havia parlat Joaquín Costa d'un "cirurgià de ferro" polític que fos capaç d'emprendre les reformes necessàries. De tota manera, Costa volia regenerar el parlamentarisme, i no implantar una dictadura.

4.5 La dictadura va donar solució als problemes existents? (justifica la teva resposta)

Els problemes de fons es van mantenir i tampoc es van resoldre amb la dictadura:

- la distribució de la riquesa ( ja sigui al camp - reforma agrària- o a la ciutat - condicions de treball, de vida salaris..)

- la participació política de la ciutadania.

La dictadura va impedir el vot. També va perseguir la CNT, el sindicat més fort, i va limitar la conflictivitat laboral mitjançant la repressió, però els salaris no van pujar Malgrat que va donar un impuls a la inversió pública, va lliurar els principals negocis (telèfon, petroli, electricitat) a monopolis dominats per amics i col·laboradors. Quan arriba la crisi econòmica del 29 haurà de dimitir, perquè la sobrevaloració de la moneda perjudicava fortament l’economia. Només va posar fi a la guerra del Marroc, gràcies al suport francès quan Abd-el-Krim va atacar també la part francesa del Protectorat

Els nacionalistes de la Lliga, davant la política centralista de la dictadura, i amb la disolució de la Mancomunitat, van perdre l'hegemonia dins del catalanisme a favor d'ERC, amb la qual cosa el catalanisme es va radicalitzar.






Darrera modificació: divendres, 6 de desembre 2019, 22:37