1. FONT 3

Explica quin tipus de font és la Font 3 i el context històric del seu contingut.

Font: secundària, estadística, pública i també amb intencionalitat política. És secundària perquè ha estat elaborada posteriorment partint de les fonts primàries, que són els parts de baixes de l’exèrcit. És pública perquè ha estat confeccionada per la lectura de qualsevol que consulti la recerca que l’acompanya. L’estadística vol posar de relleu l’alta incidència de baixes per malaltia i no per combat i la diferencia entre oficials i soldats.

Context: Període de la Restauració (1875-1923). Guerra de Cuba i crisi de la Restauració.

 

2. FONT 1

A partir de la Font 1 explica les causes de la Guerra de Cuba d'acord amb aquest text de Martínez Campos (1 punt) (5-6 línies)

Les causes principals serien:
La no participació en l'administració de l'illa dels que han nascut al país ( criolls) sinó els funcionaris que venen de la península.
Emprar el terror quan es produeixen demandes al govern peninsular. Abús de poder i no respectar els acords als que s'havia arribat anteriorment a la pau de Zanjón (amb la promesa de reformes polítiques i administratives, representació a les Corts espanyoles per exemple)
Continuar considerant a Cuba com una colònia i no com una part del país.

 

3. FONT 2: 

D'acord amb la Font 2, pots resumir què opinava Pablo Iglesias sobre la guerra de Cuba? (3-4 línies màxim)

 Pablo Iglesias denuncia el rerefons econòmic del conflicte. Les classes dominants espanyoles no volien renunciar al control exclusiu d'un mercat molt profitós, i els Estats Units han intervingut en el conflicte no per la llibertat del cubans sinó perquè els interessa comercialment.

Quina relació pots establir entre aquesta opinió sobre què passava a Cuba i les idees polítiques del socialisme?  (6-7 línies màxim)  (2 punts)

 El socialisme volia la unió de tots els treballadors del món en contra dels grups burgesos que monopolitzaven el poder i eren propietaris dels mitjans de producció. Gràcies a això explotaven als treballadors. Pablo Iglesias no analitza aquí el conflicte des de una perspectiva nacionalista, sinó de classe, denunciant que no és Espanya com a nació o societat qui vol mantenir lligada Cuba, sinó les seves classes dominants, del camp i de la indústria.

3.3  Explica quina era la relació econòmica entre Cuba i els Estats Units, quins productes intercanviaven i quina era la relació econòmica amb Espanya. Per quina raó es produïa el xoc d'interessos  (6-7 línies màxim) 

Estats Units estava interesat en el sucre i el tabac de Cuba, i volia vendre a l'illa els seus productes industrials. El problema es que Espanya mantenia una política proteccionista per portar a Cuba els productes industrials catalans i els blats de Castella i Andalusia. Els inversors nord-americans a Cuba i els plantadors cubans sortien fortament perjudicats. L’illa difícilment podía aconseguir un desenvolupament econòmic en aquestes condicions.

 Pots trobar informació al llibre de text, a la pàgina 120, i als Audios complementaris dins la secció de Recursos del lliurament, als àudios 2 i 3.

4. FONTS 3 i 4

Explica aquestes frases del text de la Font 4 i relaciona la teva resposta amb el que pots veure a  la Font 3  

" las gentes pudientes que por obra y gracia de seis mil reales tiene la generosidad de renunciar al alto honor de servir a la patria" 
"el rebaño gris, la cohorte de desgraciados que no tienen padres ni seis mil reales, ni cacique que les proteja..." 

Al llarg del segle XIX, Espanya va viure tot un seguit de conflictes que van provocar un estat de guerra semipermanent. Com a conseqüència, el reclutament forçós era la manera més fàcil d'aconseguir els soldats necessaris, una cinquena part dels joves s'havia d'incorporar a files i d'aquí el nom de quintes. Afectaven sobre tot als més pobres, ja que si es pagava una quantitat de diners a l'estat, o pagaven un substitut que fes el servei per ells, els joves benestants podien no anar-hi. En cas de guerra, això es feia amb més motiu. En canvi, els pobres estaven obligats. Es considerava com un impost de sang. Blasco Ibáñez denuncia que calen 6.000 rals (1.500 pessetes) per deslliurar-se'n.

A Cuba, les malalties, i no el combat, eren la causa de mortalitat més elevada durant la guerra. La pitjor part la portaven els soldats sense formació i sense recursos, que no podien obtenir més aliments i vestuari que el que proporcionava l'exèrcit. En proporció, això afectava més als soldats que als oficials. 

 Si voleu més información la podeu trobar als Audios complementaris dels Recursos d’estudi a la nostra aula, quan es parla de la guerra de Cuba i del rebuig popular contra quintes i consums.

 

5. Relaciona el Regeneracionisme amb la pèrdua de les colònies fent un breu resum

 Regeneracionisme: el desastre colonial mostrà la necessitat de canvis en el govern de l'Estat. La Restauració, el frau electoral i l'exclusió de la majoria no podien continuar. Calia una regeneració, moralització de la gestió pública, reforma de l'Estat,  foment de l'educació. Joaquim Costa ho denunciava a Oligarquia i Caciquisme. L'anomenada Generació del 98 va ser un dels grups més coneguts d'aquest corrent reformador. El regeneracionisme espanyol va assolir pocs resoltats pràctics. Potser el més important va ser la creació del primer ministeri d'Instrucció Pública.
A Catalunya portarà a un increment del catalanisme polític, amb la constitució de la Lliga Regionalista. 

Pots consultar les pàgines 122 i 123 dels llibre de text.


Darrera modificació: dilluns, 2 de desembre 2019, 15:33