SOLUCIONARI HISTÒRIA BLOC 1 LLIURAMENT 1 «Guerra del Francès»


Explica què és una font (5-6 línies) (1 punt):
Al material d'estudi proporcionat podem trobar aquestes definicions. Basta que l'alumne expliqui quelcom que signifiqui això:

Font
És un document que conté informació original i al qual hom pot recórrer per conèixer alguna cosa.
Font històrica
Document que reflecteix l'activitat humana i que permet a l'historiador reconstruir el passat. Les fonts històriques constitueixen la matèria prima de la Història. Comprenen tots els documents, testimonis i objectes que ens trasmeten una informació significativa referent als fets que han ocurregut en el passat.

Quin tipus de fonts són la Font 1 i 2 ? ( 5-6 línies)( 1 punt)

Tipus de font: (classifica al màxim aquesta font, té 4 classificacions possibles)

Font 1: Primària, iconogràfica, publica i de contingut social
Font 2: Primària, textual, privada, es tracta d’una comunicació oficial.

Justifica la teva classificació:

Font 1:
Primària
: És contemporània dels fets. Gravat fet per Goya, dins la sèrie «Desastres de la guerra 1808-1814». L’autor va ser testimoni.
Iconogràfica, és una pintura
Pública: és un gravat destinat a ser vist pel públic, encara que inicialment fos reduit.
De contingut social: vol reflectir els patiments de tots els que van participar a la guerra.

Font 2

la font 2: Primària, perquè va ser escrita per un protagonista dels fets i molt a prop d’ells, textual, privada, perquè es tracta d’una comunicació oficial destinada només a una persona. Militar, perquè explica fets de caràcter bèl·lic.


Tria un acta de la Comissió de la Constitució de Cadis de 1812 -enllaç-. (5-6 línies) (1 punt).
Fes el seu comentari i explica la raó (sentit històric) de la teva elecció.

S’ha de considerar, abans de tot, la rellevància dels articles triats. Han de ser actes que ens parlin d’articles on es modifiquen substancialment les condicions polítiques, socials o econòmiques de la Monarquia espanyola d’Antic Règim, i es posen les bases del nou estat liberal, que és el que s’estudia al lliurament i el motiu de la pregunta. Desprès, s’ha de tenir present la coherència entre els articles triats i la justificació. Si la justificació és només del tipus "perquè és liberal" o "perquè té uns altres valors que no els de l'Antic Règim" o "perquè canvia les coses", no ens permet saber per quina raó és liberal, per què ja no és de l'Antic Règim o en què canvia les coses.  Per tenir un criteri més clar sobre el que hem dit, podeu sentir els Àudios complementaris de lla matèria que hi ha al material d'estudi i a les pàgines web que fan referència a la constitució de 1812 o la definició d'Antic Règim.


Llegeix la Font 2, del camperol de Reus i contesta les següents preguntes (2 punts)  (6-7 línies) :

 Aquest pagès pot ser considerat un "afrancesat"? per què
afrancesat pot ser considerat un terme despectiu?

Afrancesat és un terme "despectiu" que fa referència als espanyols amb idees liberals o properes al liberalisme i contraris a l'absolutisme, partidaris de la causa francesa. No seria el cas d'aquest pagès de Reus, que es declara resistent a la presència dels francesos a l'inici del text. També és partidari de la Constitució i d'una societat no estamental en la qual sigui considerat ciutadà i no súbdit. Això vol dir que pertany als sector dels patriotes liberals que van impulsar la Constitució de Càdis. Els afrancesats volien fer reformes a l'estat des del poder de Josep I, i no eren absolutistes, però tampoc no eren plenament liberals.


Comenta aquesta frase de la Font 2:
    
  "Sí, pagesos, ja som ciutadans; i mal que pesi a tot anticonstitucional, (...) ja som i volem ser ciutadans. Espanyols tots ho som, però per a nosaltres, famílies més nombroses, més que per a ningú, els nostres savis legisladors han format la Sagrada Constitució, doncs que nosaltres més que tots érem esclaus".
      explicant :
   

Per què  considera valuosa la Constitució?
     
Perquè la Constitució els alliberava de la dominació senyorial (noblesa, clergat....) pròpia de l'Antic Règim, i els convertia en ciutadans del nou estat liberal
 
Per què considerava que vivien com esclaus?

Perquè els pagesos patien els abusos basats en la manca de drets per les imposicions senyorials, amb les obligacions que esmenta el text, eren considerats súbdits i no existia la igualtat davant la llei. La nova condició de ciutadans els permetrà tenir accés a tots els nivells de l'estat. Volen poder accedir als oficis reservats per als sectors privilegiat, el que diu de “llocs de treball de la pàtria”.

Si no has resolt del tot bé aquestes preguntes, pots llegir de nou les pàgines 68 i 69 del llibre de text i el material d'estudi sobre la Constitució de 1812

Comenta les conseqüències econòmiques, culturals i polítiques de la presència de les tropes napoleòniques a la Península, explicant com podem relacionar-les amb el que va succeir a la guerra ( 8-9 línies) (3 punts)

Per què es diu que la Guerra de la Independència, o del Francès, va ser també una guerra civil?


És també una guerra civil ja que enfronta dues maneres de concebre la societat : societat absolutista (afavoria els sectors que gaudien de privilegis, als quals aquí denomina anti-constitucionalistes) i societat liberal (composta per ciutadans i no súbdits,  que poden triar els seus representant

Conseqüències de la guerra:

Econòmiques: Destrucció de fàbriques, llocs de vigilància del contraban, setges i destrucció de ciutats, requises i robatoris de subministraments etc.

Socials: Pèrdues demogràfiques, adulteris i fills il·legítims, es difon la idea de la igualtat dels ciutadans, protagonisme de la burgesia i el poble, inici de la secularització de la societat, etc.

Polítiques: Crisi de la monarquia absoluta, inici de les guerres d'independència americana, reunió de les Corts, creació de Juntes locals, accés de la burgesia a la direcció política, redacció de la Constitució, institucionalització de les celebracions patriòtiques, etc.






Darrera modificació: dissabte, 26 d’octubre 2019, 21:13