L'editor de text com eina de treball.

Aquesta activitat consisteix en realitzar un treball amb el LibreOffice Writer. És molt important que entenguis tot el que has de fer i que ho segueixis fil per randa, perquè la nota es posa en funció dels apartats que es demanen. En cap cas es corregirà el contingut, només es corregirà l'ús que es faci de l'eina editor de text.

Per començar, de les següents propostes de possibles temes per fer el treball, n'has de triar una:

- Elements bàsics del maquinari (ordinador, perifèrics, etc.)

- Les comunicacions a través d’Internet (correu electrònic, xarxes socials, xats, etc.)

 

INSTRUCCIONS A SEGUIR

No cal picar el text del treball, es poden utilitzar textos trets d'Internet sobre el tema. No es mirarà el contingut, només es mirarà que parli d'un tema proposat i totes les opcions diferents que es facin servir de l'editor de text.

Cal elaborar un treball escrit amb continguts sobre el tema triat. Fent ús de l’editor de text, cal que donar-li una estructura que contingui els següents elements, per tal de donar-li un acabat el més professional possible:

  • Eliminar tots els formats i links que porti, això s'aconsegueix seleccionant tot el text i donant-li el format "per defecte".
  • Passar el corrector perquè no tingui faltes en català o en castellà, segons l'idioma del text.
  • Fer una portada al primer full que contingui text artístic, amb el títol del treball i les dades personals teves, de l'institut, i el nom del professor.
  • Aplicar diferents estils segons nivells als títols dels apartats (apartats, subapartats,...)
  • Fer un índex automàtic relacionat amb els apartats del text. En clicar sobre cada apartat, ha de portar directament a la pàgina corresponent.
  • Cada nou apartat ha de començar després d'un salt de pàgina.
  • El document ha de tenir entre 4 i 8 pàgines, i ha de complir els requisits següents:
- Diferents tipus de lletres: grandària, cursiva, subratllat i color
- Paràgrafs amb alineacions del text diferents: dreta, esquerra, centrada i justificat, i una part amb doble columna de text.
- Paràgrafs amb interlineats diferents: normal, 1,5 línies i doble.
- *En alguna part de text s'han d'inserir caràcters especials com podrien ser ♣ ≤ £ ¾ & (no podeu copiar aquests mateixos).
- cal posar algun subíndex* i superíndex*
- Alguna part del text amb vinyetes (tipus esquema) i una altra amb numeració automàtica.

Els ítems marcats amb * s'han de marcar en color groc de fons per poder-los trobar fàcilment.

  • No hi poden haver salts de pàgina fora de lloc ni línies orfes o vídues.
  • Fer una taula que mostri diferents dades, utilitzant diferents colors tant de vora com de fons, números i lletres. Pot ser importada d’un full de càlcul amb la gràfica corresponent.
  • Cal crear una petita imatge amb el Paint, Gimp, Inskape, OpenOffice Draw o qualsevol altre programa (pot ser un esquema o mapa conceptual del tema), i inserir-lo, indicant com a peu dins de la imatge: "aquest gràfic l'he creat jo" (altrament no el podrem reconèixer com a tal).
  • Posar imatges inserides amb el corresponent peu d’informació que indiqui què és la imatge. (Assegureu-vos que poseu la imatge, no l'enllaç).
  • Tot i que no lligui amb el tema, heu d'inserir una fórmula amb l'editor de formules del LibreOffice, en que com a mínim tingui un subíndex, una lletra grega, un número o variable elevat al quadrat o al cub, una arrel i una divisió en forma de fracció. Un exemple podria ser:

  • Encapçalament de pàgina: hi ha d'haver el títol del treball amb text alineat a l’esquerra, una petita imatge relacionada amb el tema alineada a la dreta, i una ratlla horitzontal separant l'encapçalament del contingut del treball.
  • Peu de pàgina: hi va la numeració automàtica de la pàgina, centrada.
  • La portada no ha de dur encapçalament ni peu de pàgina.
  • En alguna paraula especial o important del text s'ha d'inserir una nota al peu de pàgina.
  • Bibliografia sobre l’editor de text. Ha de tenir dues parts:
a.- La bibliografia que has fet servir per aprendre a fer funcionar l’editor de text, trobada per Internet. Les cites de la bibliografia i les pàgines web ha de ser normalitzada. Per exemple:

Per llibres:
AUTORIA. Títol. Edició. Lloc: Editorial, any. Núm. v. (Col·lecció; núm.) ISBN núm.

Documents en línia:
AUTOR. Títol [En línia]. Edició o versió. Lloc de publicació: editorial o distribuïdora, any de publicació. <adreça web> [Data de consulta: ]

b.- Aportar bibliografia sobre els editors de text extreta de la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona buscant en el catàleg de llibres. Has d'arribar a un llibre del tema i a saber la biblioteca que te'l pot deixar en préstec. Al treball insereixes la imatge de la captura de pantalla de la teva recerca.

És imprescindible mirar el catàleg de la xarxa de biblioteques de la diputació de Barcelona per buscar llibres i posar-ne algun dels que s’han trobat. Ja sabem que les coses les heu tret d’Internet, però justament la pràctica que es demana aquí és la consulta a un catàleg col·lectiu.
Es considera que, malgrat la bibliografia que feu servir és la pròpia que donem o la que podem trobar a la xarxa, l'ús de la bibliografia escrita no ha perdut vigència i és important aprendre a fer ús d'Internet, poder poder triar aquella més adient.

http://www.diba.es/biblioteques

Un cop dins la pàgina de la xarxa de biblioteques de la Diputació, has d’anar al catàleg col·lectiu i començar a buscar informació del tema que has triat.

  • Passar el document a format pdf i enviar els dos documents: odt i pdf. No es corregiran les feines lliurades en un fitxer comprimit (zip,rar,...)


Darrera modificació: dimecres, 30 de gener 2019, 09:42