Història de l'Art Català

Pla de treball del Lliurament 5

Continguts

  • Context històric i cultural: Art, cultura i societat. Cronologia: Cal distingir entre l'art fins la guerra civil ( 1936-1939) i el que es dona a partir de la contesa.
  • L'art català del segle XX ( fins la guerra civil): Noucentisme. Arquitectura. Arts plàstiques. Arts decoratives. Les avantguardes. Racionalisme en arquitectura- GATPAC. Escultura. Les avantguardes pictòriques: cubisme, vibracionisme, surrealisme, la fotografia.
  • L'art català des de la guerra civil als nostres dies: l'art de la postguerra. L'art als anys cinquanta i seixanta. Consagracií de l'informalisme. Recuperació de la tradició racionalista arquitectònica. Pop art. La fotografia. Dels anys setanta fins avui. Art conceptual. Neoexpressionisme i minimalisme. Postmodernisme.

El material d'estudi el podreu trobar a l'apartat de recursos de cada lliurament.

Observacions

És important tenir en compte la cronologia: El període que estudiarem abasta des els començaments de la segona dècada dels segle XIX fins als nostres dies. Cal tenir molt present la ruptura que va suposar la guerra civil (1936-1939); una ruptura, equivalent a la Segona Guerra Mundial (1939-1945) per a l’art occidental en general. Així  caldrà distingir molt clarament entre l’art català anterior a la guerra civil i l’art català posterior a la guerra o, si voleu, de la segona meitat del segle XX fins avui.

Tingueu molt present:  L’emmirallament de l’art català anterior a la guerra civil es feia a París, on florien les primeres avantguardes o avantguardes històriques. Al llarg de tota la segona meitat de la centúria el centre de l’art mundial passa de Paris a Nova York i, encara que no serà fins ben avançada la dècada dels setanta, la influència novaiorquesa també es deixarà sentir a l’art català. Malgrat les dificultats i l’aïllament, sobretot durant el primer franquisme, no ha deixat de subjaure una voluntat de connexió amb les primeres avantguardes abans de la guerra i amb les segones després.

Seqüència de treball

  1. Llegeix el material d'estudi indicat en Recursos.

     2 .Fes la tasca L5ACR1_Enunciat i Tramesa activitat art català segle XX

    • Pes de la nota sobre el global del Lliurament: La nota final resulta de la mitjana aritmètica de totes les activitats del lliurament.

Darrera modificació: diumenge, 29 de setembre 2019, 16:11