Història de l'Art Català

Pla de treball del Lliurament 4

Continguts

  • Context històric i cultural:  Art, cultura i societat. Cronologia: Primeres dècades del segle XIX fins a primera dècada i mitja del segle XX
  • Romanticisme: Cronologia (Primera meitat segle XIX). Trets característics. Trets característics propis del romanticisme a Catalunya.

  • Primer Urbanisme: Cronologia (primera meitat segle XIX). Influència de Percier i Fontaine: Porxos d’En Xifré; Plaça Reial, ambdós a Barcelona
  • L’historicisme: Estils neomedievals. Factors: Romanticisme. El moviment de la Renaixença. Arquitectura: El pintoresquisme. Tasca restauradora de monuments medievals: Influx de Viollet-le-Duc. Restauració del Monestir de Ripoll. La litografia: Gran impuls de la litografia. Pintura: La influència dels Natzarens: Claudi Lorenzale; Pelegrí Clavé; Pau Milà i Fontanals

  • El Realisme: Cronologia (2/2 segle XIX). Trets característics. Gèneres: Costumisme; paisatges; retrats. Artistes importants: Ramon Martí Alsina; Joaquim Vayreda i l’Escola d’Olot; Marià Fortuny.
  • L’Urbanisme de la segona meitat del segle: El Pla Cerdà.
  • El conflicte entre art i indústria: La innovació estètica i concurs de dissenyadors. Francesc Vidal i Jevellí i les seves Indústries Artístiques
  • Les Arts Gràfiques: Aparició de noves tècniques d’impressió. Gran expansió d’imatges impreses: Publicacions il.lustrades, cartells, impresos publicitaris. Protagonisme dels dibuixants. Apel.les Mestres.
  • El Modernisme: L’art de la puixant burgesia industrial. Cronologia: Última dècada del segle XIX fins la segona del segle XX. Introducció: Visió panoràmica del modernisme europeu. Trets característics generals del modernisme a Catalunya. Importància històrica del modernisme a Catalunya. L’Exposició Universal de 1888. Considerada el punt d’arrencada del modernisme a Catalunya. Arquitectura: Síntesi de tècniques i llenguatges vuitcentistes diversos. Trets característics de l’arquitectura modernista catalana. De la sobreabundància decorativa al desenvolupament d’una artesania i indústria aplicades de gran prestigi. Els arquitectes i llurs obres: Antoni Gaudí (Palau Güell, cripta i església de Santa Maria de Cervelló, Casa Batlló, Casas Milà; Parc Güell); Lluís Domènech i Montaner (Casa Amatller, Palau de la Música Catalana; Casa Navàs, de Reus); Josep Puig i Cadafalch (Casa Lleó Morera)Arts decoratives: Trets característics. Arts gràfiques. Joieria: Lluís Masriera. Ceràmica: Antoni Serra i Fiter. Ebenisteria: Marqueteria i mobles: Joan Busquets i Gaspar Homar Pintura: El Cau Ferrat. Ramon Casas. Santiago Russiñol.Escultura: L’influx de Rodin. Trets característics. Josep Llimona.

  • La Pintura Postmodernista: Trets característics: Interès pels grups socials marginals i per plantejaments expressionistes. Artistes: Anglada Camarassa, Joaquim Mir, Isidre Nonell, el jove Picasso. L’escultor Manolo Hugué.
  • La introducció del cinema a Catalunya: Antecedents: els diorames animats i espectacles d’ombres xineses. Maridatge entre modernisme i cinema. Impulsors: Fructuós Gelabert; Adrià Gual; Lluís Graner (la Sala Mercè).
  • Els museus i la museografia: Origen: Finals del segle XIX. Factors: Exposició Universal del 1888, el Modernisme. Primeres iniciatives: Creació de museus diocesans (Museu Episcopal de Vic). Creació del Museu Municipal de Belles Arts de Barcelona (embrió de l’actual MNAC).

El material d'estudi el podreu trobar a l'apartat de recursos de cada lliurament.

Observacions

1. És important tenir en compte la cronologia: El període que estudiarem abasta des de la segona o tercera dècades dels segle XIX extenent-se fins la segona dècada del segle XX.

2. Tingueu molt present:

      2.1. L’emmirallament de l’art català en el que es feia a París en detriment del Roma. Per tant, podem dir que l’art català del segle XIX segueix la mateixa evolució de l’art i dels estils o moviments artístics que es donen a París al llarg de la centúria. En general, només l’Impressionisme i el Simbolisme tenen molt poca representació a Catalunya.

      2.2. De tots els fenòmens artístics que es donen a Catalunya durant aquesta centúria, el més important és amb diferència el modernisme. S’ha dit que el Modernisme és, juntament amb el període medieval, un dels moments més fecunds i brillants de la nostra història.

Seqüència de treball

  1. Llegeix el material d'estudi indicat en Recursos.

  2. Fes la tasca L4ACR1_Enunciat i Tramesa activitat art català segle XIX
    • Pes de la nota sobre el global del Lliurament: La nota final resulta de la mitjana aritmètica de totes les activitats del lliurament.

Darrera modificació: diumenge, 29 de setembre 2019, 15:52