Història de l'Art Català

Pla de treball del Lliurament 2

Continguts

  • Aspectes generals: : Art, cultura i societat.
  • Inicis de l'art gòtic a Catalunya: segle XII: Arquitectura: transició cap al gòtic, arquitectura cistercenca, monestirs de Poblet i Santes Creus i Vallbona. Catedrals de Tarragona i Lleida. Arquitectura dels ordres mendicants. Escultura i pintura: Retaules, noves fòrmules iconogràfiques. El Gòtic Linial. Escultura monumental ( portades de l'escola de Lleida, portada de la Catedral de Tarragona, tomba de Pere II el Gran).
  • Plenitud de l'art gòtic a Catalunya segle XIV: Arquitectura: grans temples i grans catedrals gòtiques. Característiques definitòries, manifestacions importants.Arquitectura civil. Arts plàstiques: predomini de l'italianisme, característiques. Pintura: Ferrer Bassa, els germans Serra i Ramon Destorrents. Escultura: simbiosi entre influència francesa i italiana. Autors destacats.
  • Art gòtic al segle XV: Context històric i artístic. Arquitectura: característiques, arquitectura civil, tipologies i manifestacions més importants. Arquitectura religiosa i autors destacats. Pintura: gòtic internacional, característiques i autors. Escultura: retaules de pedra, cadirats de cors, escultura funerària i argenteria ( custòdies).
  • Continuïtat de l'art gòtic amb posterioritat al segle XV

El material d'estudi el podreu trobar a l'apartat de recursos de cada lliurament.

Orientacions

Es fonamental tenir en compte que l’art gòtic a Catalunya s’arrela amb una certa lentitud, però arriba a tenir una puixança tan gran que té continuïtat i plena vigència molt més tard del que hom acostuma a pensar. Així, doncs, abasta des de ben entrat el segle XIII/ fins a finals del segle XV, però té llarga continuïtat posterior. És fonamental tenir en compte que les grans manifestacions es donen al llarg del segle XIV i també durant la primera meitat del segle XV.

Seqüència de treball

  1. Llegeix el material d'estudi indicat en Recursos.
  2. Fes la tasca L2ACR1
    • Pes de la nota sobre el global del Lliurament: La nota final resulta de la mitjana aritmètica de totes les activitats del lliurament.

Darrera modificació: dimecres, 25 de setembre 2019, 11:27