A la web Labyrinthus trobaràs els continguts  que has d'estudiar. Per accedir-hi, segueix les instruccions que ara et detallem:

EMERITA AVGVSTA:

1.  Entra al web El laberint de Roma clicant sobre aquesta adreça:

http://www.xtec.net/~sgiralt/labyrinthus/roma/roma.htm

2. Al menú de la capçalera, clica sobre VRBS.

3. Tot seguit, al menú de l'esquerra, clica sobre Emèrita Augusta.  


Més materials sobre Emerita Augusta:

  • Text de la resposta orientativa a la pregunta sobre Emèrita Augusta a les PAU de 2013:

La ciutat de Mèrida fou fundada per l’emperador August l’any 25 aC, com un punt neuràlgic de comunicació; això és, exercia un millor control de la via que unia les terres del sud peninsular amb sortida al mar amb les zones del nord i el nord-oest i facilitava l’accés ràpid al Guadalquivir i, per tant, a la Mediterrània. Fou anomenada Colonia Augusta Emerita i va arribar a ser capital de la província de Lusitània. Va tenir l’estatut de colònia amb un clar primer component militar (el seu poblament inicial foren soldats veterans) i un caràcter propagandístic sobre el territori.

La ciutat, que ocupava una extensió d’unes 80 hectàrees, s’estructura dins d’un perímetre emmurallat amb torres semicirculars situades a intervals regulars; té quatre portes principals als extrems del cardo maximus i del decumanus maximus; els carrers presenten una quadrícula ortogonal –com tota ciutat de nova planta- sota la qual es va construir el clavegueram; comptava amb dos fòrums (el provincial i el municipal). En el fòrum provincial hi havia un temple dedicat al culte imperial (conegut popularment com a “Temple de Diana”). També va comptar amb els tres edificis d’espectacles propis d’una gran capital –el teatre i l’amfiteatre, construïts intramurs aprofitant els talussos del terreny per ubicar-hi les graderies- i el circ –situat fora muralles, a causa de la seva magnitud. Per assegurar el subministrament d’aigua a la ciutat es van construir tres aqüeductes i un embassament als encontorns.

Dins el clos emmurallat Mèrida conserva restes del teatre, de l’amfiteatre i d’un temple, de diverses cases senyorials, d’un arc d’accés al fòrum provincial (conegut popularment com a “Arc de Trajà”) i de les muralles; fora hi ha restes del circ, dels tres aqüeductes, de necròpolis i del pont sobre el riu Guadiana.

Darrera modificació: dimecres, 3 de juny 2020, 02:29