A la web Labyrinthus trobaràs els continguts  que has d'estudiar. Per accedir-hi, segueix les instruccions que ara et detallem:

1.  Entra al web El laberint de Roma clicant sobre aquesta adreça:

http://www.xtec.net/~sgiralt/labyrinthus/roma/roma.htm

2. Al menú de la capçalera, clica sobre VRBS.

3. Tot seguit, al menú de l'esquerra, clica sobre Ilerda.  




Més materials sobre Ilerda:

  • Text de la resposta orientativa a la pregunta sobre Ilerda formulada a les PAU de 2008:

La ciutat d’Ilerda (és dubtós si el nom es corresponen amb la Iltirda o Ilirda dels ibers ilergetes) està situada sobre un petit promontori que dominava, i domina encara, el riu Sicoris (Segre) amb el recolzament del turó de Gardeny. No està clar si correspon a una antiga població ibèrica o és una creació romana ex nouo. Fou un municipium d’època augustea. En qualsevol cas, la seva funció era garantir i dominar el pas del riu a través del pont i assegurar les vies de penetració cap a l’interior, en especial cap a Caesar Augusta i Osca.

Entre les gestes històriques podem esmentar la lluita d'Indíbil i Mandoni contra Gneu Escipió, a finals del segle III aC, que acabà amb la mort dels dos caps indígenes; en la guerra sertoriana (s.I aC) la ciutat es posà del costat de Sertori en front de Pompeu; i, finalment, en la guerra civil entre Cèsar i Pompeu (s. I aC), fou el primer lloc on els pompeians comandats per Afrani i Petreu es feren forts per barrar-li el pas a Cèsar, cosa que provocà l'enfrontament conegut com a la Campanya de Lleida, del Segre o de Les Garrigues, i que acabà amb la rendició de les tropes pompeianes després del seu intent frustrat de creuar l’Ebre i passar a la Celtibèria.

L'ocupació continuada del territori i la política de rasa practicada pels musulmans en el seu moment ha fet difícil la troballa de restes arqueològiques; darrerament s’han identificat restes de muralla a la Suda, unes termes al carrer de Remolins, una necròpolis a la zona de l’estació i algunes domus en diversos indrets de la ciutat.



Darrera modificació: dissabte, 25 de gener 2020, 22:14