• A la web Labyrinthus trobaràs els continguts  de cultura que has d'estudiar en aquesta unitat (la ciutat de Barcino).

Per accedir-hi, segueix les instruccions que ara et detallem:

1.  Entra al web El laberint de Roma clicant sobre aquesta adreça:

http://www.xtec.net/~sgiralt/labyrinthus/roma/roma.htm

2. Al menú de la capçalera, clica sobre VRBS.

3. Tot seguit, al menú de l'esquerra, clica sobre Bàrcino



  • Llegeix també el text de la resposta orientativa a la pregunta sobre Barcino de les proves PAU de juny 2011:


La colònia romana de Bàrcino va ser fundada per l’emperador August al final del s. I aC, en territori de la tribu ibera dels laietans; fou anomenada Colonia Iulia Augusta Fauentia Paterna Barcino i tenia una extensió d’unes 10 hectàrees. Sembla que el motiu principal de la seva fundació va ser tenir el control dels dos eixos de penetració en el territori interior, els rius Llobregat i Besòs.  

La ciutat, de nova planta i a dalt d’un petit turó, tenia forma de rectangle, tot i que particularment escapçat en cada un dels seus vèrtexs, per adaptar-se a la geografia del turonet. La quadrícula d’insulae era perfectament regular i s’estructurava en paral·lel al cardo i al decumanus que es creuaven en el fòrum, l’actual plaça de Sant Jaume, on es dreçava un temple dedicat a August, del qual es conserven quatre columnes i una part del podi. Els dos eixos donaven accés a les quatre portes de la ciutat. 

La provisió d’aigua es feia gràcies a dos aqüeductes, d’un dels quals en resten algunes arcades. També hi havia un parell de termes, unes de les quals a la plaça Sant Miquel, darrere de Oficina d’Organització de l’ajuntament. 

En tant que era un colònia, els seus òrgans de govern eren similars als de la capital de l’imperi: dos duòvirs (que feien la funció dels cònsols), dos duòvirs quinquennals (que feien la funció dels censors), edils, un ordo decurionum (amb les funcions del senat). A finals del s. III dC o a inicis del IV dC la ciutat va ampliar les seves muralles per motius de seguretat, ja que començava a haver-hi freqüents incursions dels pobles bàrbars en territori romà. Les restes més ben conservades són les de la muralla; a més de les restes del temple i de les termes (avui soterrades), es conserva una necròpolis a la plaça Vila de Madrid.

  • Enllaç a l'entrada de la Viquipèdia (en català) sobre Barcino.

  • Plànols de Barcino.



 

Darrera modificació: dimecres, 3 de juny 2020, 02:29