Vés al contingut principal

Iniciem el curs amb un fòrum amb un exemple d'un disseny experimental trobat recentment a la premsa;
Segur que en podeu trobar algun d'interessant i us demanem que el publiqueu per compartir-lo.
Penseu en cada cas quina és la pregunta investigable, la variable independent, la variable dependent, el control, els resultats, la conclusió, les limitacions de l'estudi, etc.
Mireu de posar la font d'on heu tret l'article. Verifiqueu que sigui científica.
Ànims!

Menjar fruits secs en l'embaràs millora el desenvolupament neuropsicològic dels fills

 Una dieta rica en fruits secs durant el primer trimestre de l'embaràs s'associa amb un millor desenvolupament neuropsicològic dels nens i nenes a llarg termini. Aquesta és la conclusió d'un estudi liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) / i publicada a la revista European Journal of Epidemiology.  

L'estudi s'ha fet amb més de 2.200 parelles mare i fill d'Astúries, Guipúscoa, Sabadell i València. Totes formen part del Projecte INMA-Infància i Medi Ambient. Les mares van respondre a qüestionaris sobre hàbits alimentaris en el primer i últim trimestre de l'embaràs. D'aquí es va extreure la informació sobre la ingesta de fruits secs.

D'altra banda, el desenvolupament neuropsicològic dels fills es va avaluar per mitjà de diversos tests estàndard validats internacionalment i realitzats a l'any i mig, als 5 anys i als 8 anys d'edat.

Els resultats van mostrar que els nens i nenes pertanyents al grup amb un consum matern més alt de fruits secs durant el primer trimestre d'embaràs obtenien millors resultats en tots els exàmens practicats per mesurar la funció cognitiva, la capacitat d'atenció i la memòria de treball. Els fruits secs considerats van ser nous, ametlles, cacauets, pinyons i avellanes. La possible raó d'aquest efecte positiu l'explica Florence Gignac, investigadora d'ISGlobal i primera autora de l'estudi:

"Pensem que els efectes beneficiosos trobats es podrien deure al seu alt contingut en àcid fòlic i, sobretot, en àcids grassos essencials, com ara l'omega-3 o l'omega-6. Aquests components tendeixen a acumular-se en els teixits nerviosos, principalment en les àrees frontals del cervell, que influeixen en la memòria i en les funcions executives."

Tot i això, el grup que va declarar més consum de fruits secs en prenia una mitjana setmanal d'una mica menys de tres racions de 30 grams cadascuna. Es tracta d'una quantitat lleugerament inferior a la recomanada per la Guia de l'Alimentació Saludable de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC), que és d'entre tres i set racions per setmana. Per això, Gignac creu que "si s'adeqüés el consum mitjà a les recomanacions, els beneficis podrien ser molt més amplis".

En canvi, el consum de fruits secs durant el tercer trimestre de l'embaràs o bé no estava associat amb el desenvolupament neuropsicològic o bé les associacions trobades eren més febles. Les raons no se saben, però es poden formular algunes hipòtesis, com explica Jordi Júlvez, investigador d'ISGlobal i un altre dels autors de l'estudi:

"Encara que el nostre estudi no permet explicar les causes d'aquesta diferència entre el primer i el tercer trimestre, en la literatura científica s'especula amb la idea que el ritme de desenvolupament no és igual al llarg de tota la gestació, i hi ha períodes d'especial sensibilitat cap a la dieta materna."

Aquest és el primer estudi que s'ocupa dels possibles beneficis de la ingesta de fruits secs durant l'embaràs sobre el neurodesenvolupament a llarg termini. Per això, afegeix Júlvez, "convé prendre els resultats amb cautela i mirar de reproduir-los en el futur mitjançant més estudis".


Grups separats: Tots els participants
Encara no hi ha cap tema de debat en aquest fòrum