L4AC4_El Pantocràtor que ve del futur

Make forum posts: 1

El mapatgemapping en anglès, és una tècnica audiovisual que fa servir el patrimoni arquitectònic com una pantalla de projecció gegantina en 3D. El resultat és una instal·lació amb projeccions de caire dinàmic de grans dimensions que ultrapassa l'abast de les projeccions de vídeos convencionals. Per a poder intervenir en aquest fòrum heu de consultar els materials de la pestanya següent Textos i vídeos de referència: El mapatge a Sant Climent de Taüll on trobareu elts textos de referència i els quatre vídeos de suport.

El programa de ràdio Estem al dia us ha demanat un tall de veu d'un mínim de dos minuts en el qual heu d'explicar com es va gestar el projecte del Mapatge de Sant Climent de Taüll , com es va dur a terme i quin n'és el resultat final. Per a poder-ho fer correctament:

Llegiu els textos del capítol citat i visualitza els vídeos que descriuen el procediment d'elaboració del projecte del Mapatge de Sant Climent de Taüll:  Acondicionar l'església, Una animació a mida, Escoltar la Nova Edat mitjana i per finalitzar, el vídeo que us permetrà veure el mapatge acabat: El resultat del Mapatge a Sant Climent de Taüll.

En la gravació s'hauria de poder evidenciar que

 • Heu usat la informació dels vídeos sense utilitzar literalment el contingut.
 • Heu interpretat la informació correctament.
 • Heu triat la informació més rellevant.
 • Heu  integrat la informació de què disposeu de manera crítica.
 • Heu elaborat un text  oral que es pot entendre sense veure els vídeos de suport.

Per a finalitzar, tanque la teva gravació amb una breu  conclusió que doni una una impressió positiva i en la qual es percebi un acabament del vostre discurs. 

  Els mapatges s’han convertit en un aliat per al patrimoni. Molts dels que hem vist són exercicis de creativitat que utilitzen elements patrimonials com a llenç. En al cas de Sant Climent de Taüll s’ha optat per aplicar aquesta tecnologia de projeccions per recrear les pintures originals de l’absis, tant les que es van arrencar als anys 20, com les que hipotèticament recobrien totes les parets. 


  Com s’ha fet el mapping de Sant Climent de Taüll i quin n'és el resultat? 

  • Acondicionar l’església

  L’església de Sant Climent de Taüll compta actualment amb sis projectors integrats dins de l’espai que permeten cobrir d’imatge audiovisual tota la part frontal de l’església. La imatge que es projecta s’ha fet encaixar perfectament sobre les restes de pintures perquè l’efecte sigui el màxim de real possible. Per aconseguir-ho, s’ha comptat amb un desplegament tècnic de primer nivell.


  [ Font: https://www.youtube.com/watch?v=KXMBm_hubuM]

  • Una animació a mida

  El mapping de Taüll és la tecnologia aplicada a l’art. Art medieval. En aquest sentit, s’ha intentat plasmar l’essència històrica en el contingut del mapping. Per exemple, s’ha investigat com es pintava a l’època, capa a capa, i s’ha reproduït digitalment a través d’animacions. 

  [Font: https://www.youtube.com/watch?v=9VLGgMbHCN4]

  • Escoltar la nova Edat Mitjana

  El colofó final el posa la banda sonora, que aconsegueix una immersió emocional dels espectadors dins del mapping. Combina el rigor històric amb una funció narrativa dins l’animació. Per realitzar-la s’ha comptat amb instruments de l’època de les pintures del Mestre de Taüll, processats a través d’eines digitals contemporànies. També inclou efectes sonors gravats a la Vall de Boí. Aquí teniu una mostra de com s’integren tots aquests sons. 

  [Font: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=mYmdSlQvSbs]

  Tot aquest text és una adaptació del que trobareu a: http://www.romanicobert.cat/web/guest/noticies

  • El resultat

  [Font: https://vimeo.com/87114296]

     

    Grups separats: Tots els participants
    (Encara no hi ha preguntes en aquest fòrum)