2. Les fustes

Són materials naturals a base de cel·lulosa i reforçats per lignina.


La fusta obtinguda dels arbres es talla de diferents formes segons el que es vulgui obtenir, però sempre en direcció paral·lela a les fibres, així es poden obtenir llistons, taulons i diferents perfils. Donat que la fusta inicialment porta molta humitat, cal assecar-la, i això es pot fer en forns o a l'aire lliure.


Classificació de les fustes:



Origen Natural

Dures

Roure

Noguera

Tec

Faig

Castanyer

Freixe


Toves

Pi

Cedre

Xiprer







Origen Artificial

Aglomerats


Contraplacats

Enllistonats

Xapes





Taulers de fibres



Sense resina (Tablex)

- Amb resina (DM)




Tipus de fustes artificials:




L’aglomerat està fet a base d’encenalls de fusta encolats amb resines sintètiques. No suporten bé la humitat, per això es protegeixen amb melamines o xapes de fusta natural. Són econòmics.


Resultado de imagen de tauler enllistonat


Els taulers enllistonats estan formats per llistons de fusta encolats lateralment amb resines sintètiques. Poden anar revestits amb xapes de fusta o amb material plàstic.



Els taulers contraplacats estan formats per diverses capes de fusta encolades amb les vetes creuades.





Hi ha molts tipus de xapats de fusta que s'utilitzen com a revestiment. També hi ha xapes sintètiques de materials polimèrics com els de melamina o fòrmica.




El DM està format per fibres de fusta premsades i encolades amb resines sintètiques. Són taulers força durs i amb una textura molt fina.


Resultado de imagen de tablex



El Tàblex està format per fibres de fusta premsades quan encara són humides i sense cola. S'utilitzen molt per a fons de mobles.