2. Un metall conductor: el coure

Es tracta d'un dels metalls més antics que fa servir l'home, la seva utilització es remunta a uns 5000 anys abans de Jesucrist. En la natura el coure es troba en forma de cuprita, calcopirita, malaquita i molt poc com a coure natiu.



Procés d'obtenció. Hi ha dues tècniques bàsiques:


  • Via humida

    S'utilitza quan el contingut en coure del mineral és baix. Consisteix en dissoldre el material amb àcid sulfúric i després recuperar el coure per electròlisi. En el procés d’electròlisi se situa el material fos en un recipient que incorpora dos elèctrodes per on es fa passar un corrent continu. Això permet la separació dels ions que porta el material original, i a l'elèctrode negatiu es va dipositant el coure metàl·lic, que és positiu.

  • Via seca

    S'utilitza quan hi ha més d'un 10% en coure al mineral. Se sotmet el material a trituració i mòlta. Després se separa el coure per flotació, mentre el mineral de coure flota, la ganga es diposita en el fons. Els òxids de coure assecats es sotmeten després a un procés de torrada, calcinació i reducció.


Fig. 1. Procés esquemàtic d’obtenció del coure per via seca




Afinament del coure



Normalment l'afinament per obtenir coure pur es fa electrolíticament.


Es posa el coure brut en un recipient amb dos elèctrodes i es fa passar corrent continu. El coure pur es diposita a l'elèctrode negatiu i el sulfat o el carbonat (depenent de l'origen del material) al positiu.


Obtenció de coure pur per procés electrolític.




Aplicacions més freqüents del coure


L'aplicació per excel·lència del coure és com a material conductor per fer cable elèctric. Un altre ús destacat és la fabricació de canonades d'aigua i gas i bescanviadors de calor. Altres usos significatius:

* Electroimants.

* Motors elèctrics.

* Interruptors i relés.


Propietats del coure

- Coure, símbol Cu

- Densitat = 8920 kg/m3

- Punt de fusió = 1083OC

- Conductivitat elèctrica = 59,6 x 106 m-1·Ω-1


Aliatges de coure

Els aliatges més importants són el bronze i el llautó, que tenen més resistència mecànica i resistència a l'oxidació que el propi coure.


Bronze: Aliatge de coure normalment amb estany.

Exemple d'aplicacions:

- Peces de fricció com coixinets

- Escultures interiors i exteriors

- Campanes


Llautó: Aliatge de coure amb Zinc.

Exemple d'aplicacions:

- Poms de portes

- Claus

- Vàlvules