14. Política interna de la zona republicana

Des del mateix principi de la guerra civil, es van produir a la zona republicana tres fenòmens molt importants que van marcar la seva evolució posterior:

1. Trencament inicial de l'aparell de l'estat

Es van desfer bona part de les forces armades i de policia que garantien la força de l'estat. En canvi, es van distribuir armes a les milicies de partits i sindicats per a poder defensar la República. D'aquesta manera, van aparèixer arreu Comités, Milícies o Juntes, què s'havien armat i que deien representar la legitimitat republicana. Hi havia grups que exercien la repressió contra els simpatitzants de l'altre bàndol i forces de control irregulars. Tot exercici d'autoritat havia de ser consensuat amb les forces revolucionàries. 

2. Una revolució econòmica i social

L'esclat de la guerra civil provocà un autèntic trasbals social. El canvi anava molt més enllà de les reformes empreses fins aleshores. 

Aquests processos revolucionaris es van portar endavant en un ambient de gran llibertat, diversistat i espontaneïtat, i van ser principalment fruit de la iniciativa d'anarquistes i socialistes d'esquerra. 

3. La manca d'unitat interna

Va ser un greu problema de l'Espanya republicana. Els enfrontaments entre forces polítiques i sindicals varen provocar tensions i crisis en els governs, dificultant tot el funcionament polític i militar de la zona. 

Al setembre, dos mesos desprès d'iniciada la guerra, es va formar un govern de conentració dirigit per Francisco Largo Caballero, de l'ala esquerra del PSOE, que abastava  els partits republicans burgesos, els socialistes, comunistes i anarquistes, malgrat les seves grans diferències, units per combatre el feixisme. 

Aquest govern va permetre organitzar les milícies en formacions militars regulars i legalitzar les col·lectivitzacions. Sota la seva direcció es va salvar Madrid i es van obtenir alguns èxits importants, com les batalles del Jarama i Gudalajara, però va impedir 

Per saber-ne més:

1. La revolució social durant la guerra a Catalunya.   47 mn   

2. Laura Freixes: Una generación de catalanes

3. Àudio: La persecució eclesiàstica    7 mn