9. La Generalitat de Catalunya dins la Segona República

Un cop aprovada la constitució republicana, es va procedir a l'elaboració del projecte d'estatut d'autonomia per a Catalunya (1932), l'anomenat “Estatut de Núria”.

Un cop aprovat l'Estatut, i malgrat les limitacions polítiques i les dificultats econòmiques es va desenvolupar una tasca govern en un sentit similar a les reformes que estava aplicant el govern republicà de Madrid.

En l'ensenyament, i fins l'esclat de la Guerra Civil, es vanc rear unes 2.000 aules, es van millorar lescondicions professionals i laborals dels mestres, es van introduir les polítiques pedagògiques renovades i es van crear moltes colònies d'estiu.

En l'àmbit cultural, es van crear biblioteques i arxius i es va potenciar la conservació del patrimoni artístic. Així, l'any 1932 es va publicar el Diccionar General de la Llengua Catalana.

En sanitat, la Generalitat va reorganitzar l'atenció primària, es van construir hospitals i es va reformar l'assistència psicquiàtrica, i a més es van dur a terme campanyes de vacunació.

En l'àmbit del benestar, es va crear l'Institut contra l'Atur Forçós i es van reorganitzar els serveis d'assitencia social, i també es van construir habitatges socials.

L'Estatut de Núria

Per saber-ne més:

1. La Generalitat Republicana.

2. Àudio: El conflicte rabassaire.  52 mn