1. Els modes

Com ja has vist, una escala musical és una sèrie ordenada de sons, a partir d'una primera nota que dóna el to de l'escala (do, re, mi ...), entre els quals es mantenen uns determinats intervals, que donen nom al tipus d'escala (major, menor, dòrica, harmònica...).

El terme mode fa referència a les escales i regles compositives de la melodia usades en els sistemes musicals antics, especialment als «modes medievals» utilitzats en els cants plans (com el cant gregorià). També es pot utilitzar per designar els «modes grecs», escales descendents del sistema musical de l'antiga Grècia. En un sentit més ampli engloba també les ordenacions d'altures utilitzades en la música folklòrica, ètnica i la provinent de cultures no europees.
L'ús d'un mode en una peça o fragment musical es coneix com a «modalitat». Quan s'utilitza més d'un mode simultàniament es parla de polimodal, com ara la polimodal cromàtica.

A causa d'una confusió històrica en la transcripció, s'utilitzen els mateixos noms dels modes del sistema modal grec (dòric, frigi, lidi, mixolidi) per designar els modes medievals usats durant l'edat mitjana en el sistema modal eclesiàstic, molt diferents entre si.

Com regla mnemotècnica, els modes antics es formen a partir de cadascuna de les notes naturals. Els modes autèntics grecs es creen descendentment partint de les notes mi, re, do, si. Els modes autèntics medievals es formen ascendentment a partir de les notes re, mi, fa, sol.

Usos dels modes


  • Usat en diferents cants plans, com el cant gregorià.

Els modes s'utilitzen també en composicions modernes.

  • Música folklòrica (d'Europa Oriental).
  • Música impressionista
  • Ocasionalment cultivats per compositors posteriors, de vegades amb una deliberada intenció arcaïtzant.
  • Molt usat en l'àmbit de la música popular, com el jazz i els seus vessants.
  • En cançons de rock (principalment progressiu).