4. El pentagrama

4.2. Altura

Claus

Les claus indiquen una nota de referència amb relació a alguna línia i serveixen per adequar l'altura de la notació a l'instrument; és la clau la que defineix quina nota ocuparà cada línia o espai en el pentagrama.

Per exemple, les veus greus usen generalment la clau de Fa i les més agudes usen la clau de Sol. Se sol dir que la clau de Fa comença on acaba la clau de Sol.

Les diferent claus

L'altura de cada nota es representa per la seva posició en la pauta amb referència a la nota definida per la clau utilitzada, com es mostra a continuació:

Claus

Alteracions

Les principals alteracions de les notes són el sostingut (#), el bemoll (\flat ), el doble sostingut (x) i el doble bemoll (\flat \flat ). Es representen sempre abans del símbol de la nota, l'altura de la qual serà modificada, i després del nom de les notes, xifres i tonalitats.

  • El sostingut eleva la nota "mig to" amunt en l'escala.
  • El doble sostingut eleva el so "un to" amunt.
  • El bemoll fa descendir la nota "mig to" cap abaix.
  • El doble bemoll fa descendir la nota "un to" cap abaix.

Per exemple, es pot dir que un "fa sostingut" (fa#) és la mateixa nota que un "sol bemoll" (sol\flat ) encara que a causa de les característiques de cada instrument, el timbre pot variar. Per exemple, en el cas de la guitarra, una nota do tocada a la segona corda (si), en la primera posició, és equivalent a un do tocat en la tercera corda (sol) en la cinquena posició, encara que el timbre sigui diferent perquè cada corda és diferent.

Alteracions