2. ORÍGENS (ÈPOCA ARCAICA)



Els grans historiadors llatins d’època clàssica no van aparèixer del no res; ja des de l’època arcaica trobem una sèrie de textos i autors menors que anuncien la ingent producció històrica posterior.

Entre els primers textos de caire històric que es van escriure a Roma, tenim les actes que el Pontifex Maximus, sacerdot suprem de la ciutat, redactava cada any. Eren unes tauletes de color blanc on es recollien els esdeveniments més importants ordenats cronològicament. A les taules també s'assenyalaven, per a cada any, quins eren els dies fasti (laborables) i nefasti (festius). Aquestes actes rebien el nom d’Annales Maximi o Annales Pontificum.


A més, moltes famílies importants de Roma conservaven els seus propis arxius, on hi havia documents que facilitaven dades històriques, tot i que de vegades la informació que contenien es presentava adulterada.


Els primers autors que van escriure obres literàries de contingut històric van ser els anomenats annalistes romans. Entre aquest primers annalistes, destaquen els noms de Q. Fabi Pictor, L. Cinci Aliment, A. Postumi Albí, C. Acili. A les seves composicions explicaven els esdeveniments de forma cronològica, és a dir, per anys (d’aquí el nom “annalistes”). Els annalistes més antics comencen el seu relat amb la fundació de Roma i s’estenen fins al seu propi temps. Curiosament, els primers annalistes van escriure en grec. Dues raons s'aporten per explicar aquest fet:

  • la llengua grega tenia un prestigi que encara no havia assolit el llatí
  • En redactar les seves obres en grec, pretenien donar a conèixer a lectors de llengua grega la història de la ciutat de Roma. Recordem que el grec era una important interllengua cultural.


Posteriorment apareixen autors que abandonaren la llengua grega per passar a redactar els seus anals en llatí: L. Cassi Hemina, Cneu Gel·li. A l’època dels germans Grac, van excel·lir com a annalistes Claudi Quadrigari i Valeri Ànties.


Un altre autor important de l'època arcaica amb obra historiogràfica va ser M. Porci Cató, conegut amb el nom de Cató el Censor (234-149 aC). Va escriure en llatí una obra intitulada Origines (en català, Els orígens), en la qual va escriure una història de Roma i Itàlia.

Tots aquests autors d'època arcaica foren l’avantguarda dels grans historiadors d’època clàssica.