2. FLEXIÓ NOMINAL: l'adjectiu

2.3. Tercera classe: adjectius d'una terminació

En tots tres gèneres es declinen per la tercera declinació.

Els adjectius de la tercera classe també s'anomenen adjectius d'una terminació, perquè el seu nominatiu singular és el mateix per als tres gèneres. De fet, si pares esment en els exemples de les taules de sota, veuràs que les formes flexionades són les mateixes per als tres gèneres llevat dels casos acusatiu singular i del nom./voc./ ac. pl, per als quals el gènere neutre presenta desinències diferents a les del masculí i femení.


Enunciat. L'enunciat d'aquests verbs queda condicionat pel fet que en tots tres gèneres comparteixin forma per al nominatiu singular. Fan l'enunciat amb el nominatiu singular seguit del genitiu singular, és a dir, igual que els substantius. Tanmateix, no els confondrem mai perquè l'enunciat dels adjectius no va seguit per un indicador de gènere (m., f., n.). Exemple:
  • tempus -oris (n): 'temps' → És un substantiu, perquè darrere del genitiu s'indica el gènere al qual pertany (n. = neutre).
  • uetus -eris: 'vell'  Sabem que és un adjectiu pel fet que, a l'enunciat, hi manca la indicació de gènere que s'hauria de trobar si es tractés d'un substantiu.


Base lexemàtica. Sigui quina sigui la forma del nominatiu singular [1], la base per a la resta de casos sempre s'ailla a partir del genitiu singular (segona forma de l'enunciat).

Tipologia. Els adjectius d'una terminació s'organitzen en dos grups:
  1. De declinació imparisil·làbica. 
  2. De declinació parisil·làbics


1. De declinació parisil·làbica

Segueixen el paradigma dels noms parisil·làbics de la tercera declinació un plegat d'adjectius de nominatiu singular acabat en -ns (gen. sg. -ntis) [2] o en -x (gen. sg. -cis) [3]. Cal apuntar la particularitat que tenen dues formes per a l'ablatiu singular: l'una en -i i l'altra en -e

  

 ADJECTIUS 3a CLASSE: PARISIL·LÀBICS

Enunciat: prudens -ntis, 'prudent'

Base: prudent-

 Singular
Masc./fem.   Neutre
 Nominatiu            prudens         
 Vocatiu  prudens 
 acusatiu prudentem     prudens       
 Genitiu  prudentis
 Datiu prudenti
 Ablatiu                                        prudenti (o prudente)
 Plural
Masc./fem.  Neutre 
 Nominatiu  prudentes  prudentia
 Vocatiu  prudentes  prudentia
 Acusatiu  prudentes prudentia
 Genitiu  prudentium
 Datiu        prudentĭbus       
 Ablatiu prudentĭbus


2. De declinació imparisil·làbica

Pràcticament tota la resta d'adjectius llatins d'una terminació prenen la declinació dels substantius imparisil·làbics (vid. Tercera declinació: paradigmes). Segueixen les mateixes pautes que els adjectius de declinació parisil·làbics pel que fa a la formació de l'enunciat, la identificació de la base lèxica i la seva aplicació en la flexió, i, també, en la selecció dels casos que presenten terminacions diferents per al gènere neutre.

  

 ADJECTIUS 3a CLASSE: IMPARISIL·LÀBICS

Enunciat: uetus -eris, 'vell'

Base: uetĕr-

 Singular
Masc./fem.   Neutre
 Nominatiu    uetus
 Vocatiu  uetus
 acusatiu uetĕrem     uetus       
 Genitiu  uetĕris
 Datiu uetĕri
 Ablatiu uetĕre
 Plural
Masc./fem.  Neutre 
 Nominatiu  uetĕres  uetĕra
 Vocatiu  uetĕres  uetĕra
 Acusatiu  uetĕres uetĕra
 Genitiu  uetĕrum
 Datiu        ueterĭbus       
 Ablatiu        ueterĭbus       


NOTES:

[1] En canvi, la primera forma de l'enunciat és la que s'usa com a nominatiu i vocatiu singular per als tres gèneres i com a acusatiu singular del gènere neutre (vid. les taules d'aquest capítol).

[2] Alguns exemples: prudens -ntis ('prudent'), ingens -ntis ('ingent, immens'), frequens, -ntis ('freqüent'). Si et fixes, formalment serien falsos imparisil·làbics (tenen diferent nombre de síl·labes en el nom. i en el gen. sg., però la seva arrel acaba amb dues consonants). Quan més endavant s'estudiï el participi de present actiu dels verbs llatins, veuràs que pertanyen a aquest tipus adjectival (per exemple, el participi de present actiu del verb amo és amans -antis, 'el que estima, amant').

[3] Adjectius de nominatiu en -ax (p.e.: loquax -acis, 'loquaç, xerraire'), en -ix (felix -icis, 'feliç') o en -ox (uelox -ocis, 'veloç').