5. Activitats i solucionari" Mundialització i comerç desigual"

MUNDIALITZACIÓ I COMERÇ DESIGUAL. La mundialització amplia les diferències entre països rics i països en desenvolupament

 

Llegiu el text següent i contesteu les qüestions.

El desenvolupament de les tecnologies i la comunicació i l’obertura dels mercats mundials no han tingut la mateixa repercussió per a tots els països, ja que han provocat una «polarització grotesca», segons l’informe sobre el desenvolupament humà del PNUD. L’accés a Internet, que permet estar en contacte amb qualsevol part del món, està restringit als països de l’   OCDE, que, amb un 19 % de la població mundial, representen el 91 % dels usuaris. En el terreny econòmic, més del 80 % de la inversió estrangera directa en països en desenvolupament es va centrar en vint països, especialment la Xina. Això significa, a la pràctica, haver perdut el tren del desenvolupament per a la resta. [...]

Les diferències entre països rics i països pobres s’han eixamplat. Tot i que en general l’ IDH ha millorat en tots els països analitzats, n’hi ha vuitanta que tenen una renda per càpita inferior a la de fa deu anys. Les exportacions estan en mans d’aquella cinquena part de la població privilegiada que controla el 80 % del mercat, mentre que la cinquena part més pobra es queda amb l’1 %. La pressió per la competició global —diu el PNUD— ha portat a polítiques laborals basades en treballs eventuals.

«La mundialització amplia les diferències entre països rics i països en desenvolupament» La Vanguardia,

1. Indiqueu i comenteu quina és, segons el text, la conseqüència principal del desenvolupament de les comunicacions i la mundialització dels intercanvis.

Cal comentar que segons el text la principal conseqüència ha estat la polarització cada vegada més forta entre països rics i pobres. Les diferències cada vegada s'eixamplen més.

 

2. Definiu el concepte de mundialització de l’economia.

La mundialització o globalització de l'economia representa la integració de tota l'economia mundial en un sistema únic dominat pel capitalisme. Això representa una forta interdependència entre països.

 

3. Poseu tres exemples de nous països industrialitzats. Quin és el principal atractiu que ofereixen aquests països a la inversió estrangera? [1 punt]

Pots posar, entre d'altres, exemples de països del Sud-est asiàtic (Indonèsia, Tailàndia) o Xina , Corea o Taiwan. El principal atractiu és l'oferta de mà d'obra barata per les indústries de les multinacionals que s'hi instal·len.

4. Expliqueu les característiques principals de l’ intercanvi desigual en el comerç entre regions desenvolupades i regions subdesenvolupades. [2 punts]

Cal explicar les diferències entre les regions mundials que dominen els mitjans de producció i tenen una elevada especialització productiva,  tecnologia punta i mà d'obra qualificada que són les que controlen el mercat mundial i les regions que tenen mitjans de producció de poca qualitat, manca de tecnologia i mà d'obra poc especialitzada i que són, per tant, fortament dependents  de les anteriors .Si l'alumnat comenta el concepte de centre i de perifèria i les conseqüències de les desigualtats dels intercanvis es concedirà.