3. Activitat i solucionari "La globalització ecològica"

Activitat i solucionari "La globalització ecològica"

Llegiu el text següent i responeu a les qüestions.

La globalització del comerç internacionalitza cada cop més les qüestions de l’entorn amb el mercadeig dels recursos naturals, com el peix i la fusta a l’alça, i els moviments de capital privat proporcionen als inversors internacionals una fracció cada vegada més gran del «pastís» als indrets més allunyats del globus.

Els països industrialitzats cada vegada estan més enfrontats, com en el cas de la Unió Europea i els EUA, a temes que van des del canvi climàtic del planeta fins als organismes genèticament modificats. Els temes ambientals també han provocat conflictes entre els països del Nord i del Sud, on els països rics i els pobres queden dividits pel que fa a la forma de repartir- se la responsabilitat de frenar el declivi ecològic del planeta.

La globalització s’ha convertit en una paraula corrent. Ara bé, té uns significats bastant diferents per a diferents persones. Per a alguns és sinònim de creixement de les corporacions globals, les pràctiques esteses de les quals transcendeixen les fronteres i les lleialtats nacionals. Per a d’altres, la paraula es relaciona estretament amb la revolució de la informació i amb la mobilitat dels diners, les idees i el treball que han portat els ordinadors i altres noves tecnologies.

FRENCH, H., «Fer front a la globalització ecològica», L’estat del món, 2000

 1. Identifiqueu les idees principals del text i distingiu amb paraules vostres els diferents significats del concepte globalització.

a) La globalització internacionalitza el moviment econòmic

b) La globalització provoca tensions entre els països industrialitzats

c) El terme globalització es molt utilitzat però es defineix de diverses maneres. Cal dir en la definició del concepte globalització com a mínim, i amb les seves paraules, que avui en dia l’economia dels diferents estats està integrada en una sol sistema econòmic mundial i que els centres de decisió de l’economia ja no depenen dels estats sinó de les grans empreses multinacionals. O bé que esmenti que la globalització vol dir comprar qualsevol producte fet a qualsevol lloc del planeta.

 

2. Esmenteu les característiques principals dels fluxos de mà d’obra en l’economia actual a escala mundial que s’estan produint com a conseqüència de la globalització.

Cal esmentar els següents aspectes:

a) Hi ha un moviment de persones que es desplacen, a distàncies sovint molt grans, per trobar un lloc de treball.

b) Que aquest èxode migratori té el seu origen en les àrees subdesenvolupades del planeta i el seu destí són les àrees desenvolupades a causa de les desigualtats socioeconòmiques que hi ha en el món actual.

c) La localització de les principals activitats econòmiques en els estats desenvolupats, el diferents nivells de riquesa entre països, l’intercanvi desigual entre el nord i el sud així com causes històriques fan que els moviments de mà d’obra a nivell mundial siguin molt importants.

d) Que aquesta mà d’obra moltes vegades es poc qualificada, està més mal pagada i fa feines que la població autòctona no vol fer.

Es pot  citar exemples actuals com el continu trasvàs clandestí de persones a través de l’estret de Gibraltar, però també dels moviments de persones entre Mèxic i EUA, los “espalda­mojados”;

de l’Europa de l’est cap a la Unió Europea; de l’Amèrica Central i el Carib cap a Estats Units i Europa; del sud i sud-est asiàtic cap a l’Aràbia Saudita i els estats que l’envolten; de Namíbia, Zimbabwe

i Moçambic cap a la república de Sud-àfrica; dels països del voltant de Nigèria i Costa d’Ivori cap aquests dos estats, per citar els més importants.

3. Resumiu les principals conseqüències mediambientals, econòmiques, socials i polítiques que provoca el fenomen de la globalització.

Com a principals conseqüències medioambientals cal destacar la desforestació de zones boscoses, la contaminació de les aigües i dels sòls a causa de l’ús intensiu

de productes químics per augmentar la producció agrícola; el dèficit d’aigua a causa de l’augment de les zones irrigades i la contaminació atmosfèrica i acústica provocada per les grans concentracions

industrials  Les principals conseqüències econòmiques del fenomen de la globalització és que la separació del nivell de riquesa entre els estats del nord i del sud cada vegada és més gran.

Com a conseqüències socials cal que l’alumnat parli dels fluxos de migració a la recerca d’un lloc de treball d’uns estats cap a altres. També que la globalització ajuda en el desarrelament

d’algunes persones a dins del primer món (l’ anomenat quart món).

Com a conseqüències polítiques el fenomen de la globalització treu pes econòmic als estats que es veuen superats i dominats per les grans multinacionals.