5.Les arts plàstiques de les Segones Avantguardes

Les primeres avantguardes com hem vist van iniciar una ruptura amb l'art tradicional tal com s'havia entès fins el moment. Les Segones Avantguardes van continuar el camí de ruptura tot seguint amb l'experimentació de la tècnica i l'estètica. Així doncs, durant la segona meitat del segle XX van sorgir una gran quantitat d'artistes que crearen noves tendències.

Durant aquest període però, aquestes tendències foren marcades en gran part per les galeries i els crítics d'art tot fixant el preu de les obres més aviat per la possibilitat de venda que pel valor artístic.

De la mateixa manera que en l'arquitectura, les arts plàstiques també van quedar marcades per l'exili dels artistes més importants als EUA. Tanmateix, els EUA fou un nucli propici per ser l'epicentre artístic degut a que certs cercles econòmics havien invertit en la compra d'art europeu. Aquest fet potencià la creació de museus d'art contemporani aixi com col·leccions privades i institucionals. D'aquesta manera, l'art es generalitzà i va ser possible que les obres es realitzessin en nous formats de grans dimensions.

 

Pollock. Número 1 (1950), oli i pintura d'esmalt sobre tela. Museum of Modern Art, Nova York. En l'obra de Pollock s'hi aprecia el trencament del que s'havia entès per art fins el moment a través de l'experimentació de noves tècniques.