2.Característiques de les Segones Avantguardes

Quan fem referència a les Segones Avantguardes i a les tendències artístiques de la segona meitat del segle XX hem de tenir present que la data de 1945 marca el límit entre aquestes i les Primeres Avantguardes. A partir d'aquest moment es distingeixen diverses tendències tals com:

    • Segones Avantguardes ( on hi destaquen l'informalisme, l'expressionisme abstracte així com art conceptual)
    • Tendències postmodernes ( neoexpressionisme, transavantguardia...)
    • Tendències a partir de 1990 ( moment en el que es difícil englobar les  diferents tendències sorgides, més a partir del sorgiment de les noves tecnologies que inicien una nova etapa: l'era digital.)

Algunes de les característiques que marquen les Segones Avantguardes són:

 

    • Tendències més heterogènies que en el període de les Primeres Avantguardes.
    • Plantejaments relacionats amb la modernitat: experimentació amb nous materials, noves tècniques i formes...Recerca de solucions artístiques originals tot i que encara es desprenen aspectes conceptuals del període anterior.
    • Actitud rupturista més marcada.
    • Nous suports. El quadre de cavallet dona pas a altres suports tals com el propi cos humà o la natura.
    • Valoració de l'obra a partir del seu procés de creació, no únicament pel resultat.

A partir però de la dècada dels anys 70 s'acaba la tendència artística basada en l'experimentació. Aquest fet dona pas doncs a una nota etapa: l'era de la postmodernitat. En aquesta nova visió artística, la innovació deixa de ser l'objectiu per passar a centrar-se i recuperar l'art d'etapes fins al punt de poder-se apropiar de certs fragments artístics passats.

 

  

A l'esquerra, Kosuth. Una i tres cadires (1965), fusta, fotografia i plafó imprès. Museum of Modern Art, Nova York. En ella s'hi observa el trencament del que s'havia entès per art fins el moment. A la dreta, R. Smithson Spiral Jetty (1970), Utath ( EUA). Land Art. Durant la segona meitat del segle XX hi ha una recerca de nous suports a partir dels quals l'artista aconsegueix captar l'atenció de l'espectador.