3.Funció i significat

  • Es tracta fonamentalment d'estudiar la funció de l'edifici des d'un punt de vista pràctic i significatiu o simbòlic. Es a dir, hem d'indicar si l'edifici tenia una funció religiosa, miliar, lúdica, comercial, d'habitatge...
  • A continuació hem d'analitzar els significat dels diversos elements.  S'han d'enumerar aquells que ens comuniquin alguna cosa tan a nivell constructiu com decoratiu. Seguint l'exemple de San Carlo, per exemple, s'hauria de comentar la forma ondulada de la mateixa, els nínxols, les escultures que apareixen o el medalló superior.  Cal interpretar aquests elements (1).
  • Finalment cal interpretar què volia transmetre l'autor més enllà del que veiem, en aquest mateix cas seria l'excitar una devoció que s'assenta en l'excitació dels sentiments del cor amb un caire de devoció popular. S'ha de tenir present que molts edificis a part de la funció pràctica tenen una càrrega simbòlica en relació a l'època en que van ser construïts.

Per exemple els elements que hem enumerat de San Carlo, fan referència a la glorificació de Sant Carles Borromeo i el fet de cridar l'atenció dels vianants en relació a la façana (1)