6.1.Edificis privats

Com hem vist dins l'arquitectura romana podem diferenciar els edificis privats dels públics.

En l'àmbit privat cal destacar:

Cases: domus- en cas de ser unifamiliars- i les insulae- si eren de veïns

    • Les classes més adinerades vivien en cases unifamliars, anomenades domus. Per comptes, els plebeus ( gent lliure però pobre), vivien a les insulae, cases que podien tenir diversos pisos d'alçada.
    • Les domus;  podien comptar amb un pati interior (atri) així com l'impluvi ( cisterna per a recollir l'aigua de la pluja) i el compluvi ( obertura per on queia l'aigua de la pluja i que quedava recollida a l'impluvi). En algunes ocasions també hi podia haver un segon pati amb un porxo ( peristil). A més a més al vestíbul de les domus, també s'hi podia trobar un altar dedicat a diversos Déu protectors de la llar i dels avantpassats morts.

     En el següent enllaç podeu consultar un plànol d'una domus romana en la que s'explica cada estança de forma detallada: Domus

  

En les domus que s'han conservat a Pompeia i Herculà, gràcies a les cendres del volcà Vesuvi, podem distingir clarament algunes de les estances ( atri, impluvi, així com la resta d'edifici).

   En el següent enllaç podeu gaudir d'una recreació en 3D d'una domus romana:

Viles i palaus

    • A partir de l'etapa del Baix Imperi ( s.III) les families aristocràtiques, emperadors...van construir-se grans vil·les i palaus fastuosos a les afores de la ciutat. Tot i que partien de l'estructura de les domus, tenien una gran quantitat de luxes com zona d'explotació agrícola, termes pròpies...

   

A l'esquerra vistes de la Vil·la d'Adrià ( Anònim s.II) a Tivoli.  A la dreta, Anònim. Palau de Diclecià ( s.III-IV), Split, Croàcia. En els dos casos s'aprecia el luxe de la construcció així com l'ús de l'arc de mig punt.