6.3.Arquitectura lúdica

En el punt anterior hem comentat que els edificis públics es poden classificar en tres grups: l'arquitectura religiosa de la que ja hem parlat, l'arquitectura civil que es tracta en aquest capítol i la paleocristiana que s'exposa més endavant.

Així doncs l'arquitectura civil:

    • Fa referència a tots aquells edificis que responien a necessitats de la societat romana.
    • Es pot classificar en tres categories: monument lúdics, administratius i commemoratius.

 

a) Edificis lúdics

    • Els edificis lúdics van ser el màxim exponent de la cultura romana.
    • Parteixen dels models grecs tot i que en aquest cas els edificis no calia que s'adaptessin al terreny degut al nivell de tècnica dels romans com les voltes de canó, passadissos amb vomitoris ( sortides) per accedir a les grades, teles per cobrir les grades...
    • Els més destacats són les termes, el teatre, l'amfiteatre i el circ:
        • Termes:  Eren edificis destinats als banys públics amb diferents sales; la freda ( frigidari), la d'aigua temperada ( tepidari) i la calenta ( caldari).
  •                                                                    
  •                                                          Un exemple que s'ha conservat prou bé són les Termes de Caracal·la a Roma.

        • Teatre:  Els teatres eren construccions semicirculars, mitja circumferència ( semblants als grecs) ja que l'orquestra ja no era tant important. Darrera l'escena s'hi col·locaven escultures oficials. Aquests edificis es construïen sense aprofitar el desnivell del terreny.

 Entre els teatres romans millor conservats trobem el de Sagunt, Bosrà (Síria) o el Teatre de Mèrida ( s. I a.C), com veiem a la imatge, en el que l'escena fou reconstruïda amb materials trabats.

        • Amfiteatre:  Els amfiteatres tenien la planta el:líptica (unió de dos teatres) i al centre s'hi ubicava l'arena, on lluitaven els gladiadors, s'hi feien lluites amb feres (venationes) o espectacles navals ( naumàquies).

  

L'exemple més important i monumental és sense cap dubte el Colosseu de Roma, tot i que també en podem destacar de forma més modesta el de Tarragona.En ambdues imatges s'aprecia que sota l'arena s'hi ubicaven els passadissos i dependències tant de gladiadors com de feres.

        • Circ: En el circ s'hi celebraven les curses de cavalls amb carros- les quadrigues- així com activitats atlètiques. La seva estructura era allargada i al mig hi havia la spina on es trobaven els comptadors de les voltes.

Actualment únicament queden poques restes en la esplanada on s'ubicava el Circ Màxim de Roma. A Catalunya també hi destaca el de Tarragona.

En el següent vídeo podeu veure un exemple de cursa de quadrigues, un fragment extret de la pel·lícula Ben-Hur.