4.Característiques cultura romana

Algunes característiques principals de la cultura i l'art romà són:

    • Cultura eclèctica: la cultura romana va absorvir elements de diferents cultures com l'egípcia, la grega, l'etrusca, elements orientals...El romans prenen elements de l'art grec com els ordres arquitectònics i n'hi afegeixen dos ( el toscà i el compost que veurem més endavant). Els romans a part també van cohabitar cronològicament  amb el poble etrusc, del que va rebre elements com el retrat, l'arc de mig punt, la volta de canó o la d'aresta.

    • Cultura urbana: els romans van fomentar una cultura tècnica i pràctica en la que construïen grans infraestructures per remarcar el caràcter imperial. Per la cultura romana l'aspecte funcional estava per sobre de l'estètica de l'obra.

    • Art propagandístic i anònim: Per a mantenir un Imperi tan extens era necessari un art que glorifiques el poder i es bases en tenir el poble controlat i content. Ben segur haureu sentit el famós " Panem et circenses" ( pa i circ) en referència entre d'altres per exemple als espectacles del Colosseu a Roma. Pel que fa a aquest art propagandístic, hem de destacar que majoritàriament era anònim, ja que els artistes treballaven en tallers i on les seves obres es basaven en els programes oficials.

      A part de la cultura propagandística que es pot englobar dins una cultura oficial també podem trobar exemples d'una cultura popular com la duta a terme pel cristianisme.

    • Art realista: L'art romà destaca pel seu nivell de realisme( heretat del poble etrusc) i en ell hi trobem temàtiques basades en escenes quotidianes, moments bèl·lics així com retrats

El colosseu és una clar exemple tant de la cultura propagandística que fomentava l'imperi, així com de l'expressió coneguda com a "panem et circenses". En ell hi podem apreciar l'ús dels arcs en la seva estructura, així com en el seu moment l'ús de diferents ordres arquitectònics.