7.1.Evolució escultura romana

Com ja hem vist en apartats anteriors, el context cronològic de l'Imperi Romà l'hem dividit en 3 etapes: la monarquia, la república i l'Imperi. En concret l'escultura romana evoluciona a partir de la república i podem diferenciar-ne els següents períodes:

1-Etapa republicana (5.9-27 a.C)

    •  En aquesta etapa encara hi ha una gran influència de la cultura etrusca; és per això que l'escultura en aquesta etapa es centra en l'escultura funerària. Comencen però a sorgir els primers retrats romans marcats per un fort realisme així com relleus narratius amb perspectiva jeràrquica.

2- Alt imperi (27 a.C-284 d.C)

    • En aquesta etapa s'exalta la figura de l'emperador ja sigui en retrats, monedes...tot i això en aquesta etapa el realisme escultòric dona pas a un cert idealisme en certes obres.

3-Baix Imperi (284-476 a.C)

    • El fet que l'Imperi s'expandís per una gran diversitat de territoris també propicià que en moments de dificultat el poble s'encomanés a religions orientals i acceptés costums com les del cristianisme. Un clar reflex d'aquest fets com que inhumessin els cossos després de morir o l'ús dels sarcòfags amb el retrat de la persona morta representada.

4-Etapa constantiniana (s.IV)

    • Les noves influències orientals adquirides degut a l'expansió de l'Imperi queden plasmades artísticament parlant amb el retorn de l'ús de la perspectiva jeràrquica, el desús dels cànons clàssics, simetria, hieratisme...tanmateix quan el cristianisme passa a ser la religió oficial de l'Imperi hi ha una gran producció de sarcòfags paleocristians amb elements simbòlics representats.