6.5.Arquitectura paleocristiana

Per entendre l'art paleocristià, o art tardoromà, primer de tot hem d'entendre el context en el que es situa:

    • A partir de l'any 313 arrel de l'Edicte de Milà, l'emperador Constantí atorga la llibertat de culte, a partir de llavors el cristianisme comença a expandir-se per l'Imperi.
    • L'any 380 el cristianisme amb Teodosi, és declarat religió oficial de l'Imperi romà.
    • Hi ha un període de destrucció d'obres paganes a favor d'obres de temàtica i iconografia cristiana.
    • Estèticament l'art tardoromà hereta l'estètica arquitectònica romana tot i que n'adapta els edificis per a la seva litúrgia.
    • L'edifici religiós per a celebrar l'assemblea de fidels no utilitza el temple pagà, sino un edifici de planta basilical amb l'absis orientat a l'est amb entrada a l'oest. La basílica romana era un edifici ampli i que mai s'havia utilitzat amb finalitats religioses, aquests dos fets van propiciar que fos un lloc adequat per a que fos el recinte de culte cristià.
    • L'estructura de les basíliques es basava en una planta rectangular amb 3 o 5 naus longitudinals. Posteriorment es va afegir un transsepte ( o nau transversal). La coberta era de fusta a dos aiguavessos i era decorada en el seu interior amb taulers llisos o amb cassetons. El presbiteri, (lloc on es troba l'altar), s'ubicava amb un absis semicircular i un arc de mig punt a la nau central.

                                                                    

                 Reconstrucció antiga basílica de Sant Pere ( 323), Roma. En ella hi podem apreciar els elements característics de la basílica paleocristiana.

    • L'entrada constava d'un atri o pati porticat  tot seguit un nàrtex ( o vestíbul entre l'atri i la porta), En aquest espai es on s'ubicaven els creients que encara no havien rebut el baptisme i per tant no podien entrar, són els anomenats catecúmens.
    • També trobem els martyria , temples amb planta centralitzada, destinats i commemoratius als màrtirs i els baptisteris pe realitzar el baptisme. En aquest cas, per comptes de la planta basilical aquests tenen la planta circular amb la pila del baptisme o sarcòfag al centre.

Anònim. Santa Constança ( s.IV), Roma. Per als martyria i els baptisteris utilitzaren plantes centralitzades per comptes de la planta basilical. En aquest cas podem observar l'altar al centre de la planta circular.