2.Context històric i cultural

  • A finals del segle VIII a.C.a la península Itàlica hi cohabitaven diferents pobles com els ligurs, els etruscs,els sabins, els umbres, els samnites i els llatins. De tots ells, el poble etrusc destaca com a antecedent de l'art romà, juntament amb l'art grec.
  • La importància 
  •  Entre tots aquests pobles que habitaven la península, foren els sabins i els llatins els que l'any 753 a. C. funden un poblat anomenat Roma, la futura capital de l'imperi ( Els seus orígens es basen entre la història i la llegenda mítica del germans Ròmul i Rem alletats per una lloba).
  • La cultura romana doncs es situa cronològicament a finals del segle VIII a.C. a la península Itàlica i comença primer dominant tota la península Itàlica per posteriorment conquerir una gran varietat de territoris.

Anònim. Lloba capitolina ( s.V a.C), bronze. Musei Capitolini, Roma. Els bessons van ser afegits a l'obra al Renaixement.

La importància de l'art romà és clau ja que la cultura greco-romana ( amb la juevo-cristiana) és la base de tota la cultura occidental. La influència romana arriba fins els nostres dies. Pel que fa l'art romà és la unió de dues cultures: la grega de la que adopta la racionalitat i els cànons estètics; i l'etrusca de la que hereta la realitat, el sentit pràctic i tècniques constructives com l'ús de l'arc de volta i el canó.

Partint de la fundació de Roma, podem establir 3 grans etapes:

    • La Monarquia ( 753 - 509 a.C.)

Juntament amb la fundació de Roma l'any 753 a.C. per part dels sabins i llatins, aquesta etapa destaca per ser una etapa fosca encara governada pels reis del poble etrusc. El poble etrusc fou una de les grans influències que va rebre l'art romà que habità a l'actual Toscana.

    • República ( 509 - 31 a.C.)

En aquesta segona etapa es produeix l'expulsió dels etruscs i per ser una etapa de grans conquestes en la que els romans colonitzen diversos territoris. Entre les conquestes i lluites, cal destacar que els romans s'enfronten i guanyen als cartaginesos a les anomenades Guerres Púniques. (Durant aquesta etapa, artísticament parlant l'art romà pren la influència de l'art grec i etrusc).

    • Imperi ( 31 a.C.- 476 d.C)

 En l'ultima etapa, a l'haver conquerit tants territoris l'Imperi Romà es troba amb la dificultat de governar un Imperi tan gran. És per això que divideixen el territori en províncies i creen la figura de l'emperador en el que serà un nou sistema polític. A partir del segle V però s'enfronten amb un nou repte: la lluita amb les tribus bàrbares del nord d'Europa que volen reconquerir els seus territoris.

L'any 395 d. C. és la data l'inici de la fractura de l'Imperi romà d'Occident amb el d'Orient.Quan mor l'emperador Teodosi que deixa al seu fill Arcadi, l'Imperi romà d'Orient i al seu fill Honori l'Imperi d'Occident.

Els dos Imperis segueixen camins diferents:

      • l'any 476 d.C, Roma és a dir, l'Imperi d'Occident, cau a mans dels ostrogots, poble germànic. 
      • l'Imperi d'Orient, es prolonga amb l'anomenat Imperi Bizantí que pedura fins l'any 1453 quan cau a mans dels turcs otomans.

En general, en aquesta etapa artísticament destaca un art tardo-romà.