7. El control de qualitat


La qualitat d'un producte és el grau en què un producte o un servei acompleix les exigències dels consumidors. No hi ha un estàndard de qualitat, en cada producte aquest paràmetre és diferent.

Hi ha procediments encarregats de controlar que els productes surtin amb una determinada qualitat. Per exemple el control de dimensions després de fabricació d'una peça ens indicarà amb quina precisió els hem fabricat. De totes formes es del tot impossible en la fabricació d'un peça que surtin totes amb les mesures exactament iguals, per tant segons la qualitat la dispersió de mesures serà més petita o més gran. Cal tenir en compte que fabricar una peça amb més precisió serà més car; per tant, cal primer definir la precisió adequada per aquella peça per evitar que el seu cost sigui innecessàriament elevat.

Després de la fabricació cal anar verificant les peces produïdes. El control de dimensions d'una peça es pot fer sobre totes les peces o sobre unes quantes que facin de mostra. Un control de qualitat absolut implicaria controlar totes les peces i tots els processos realitzats per construir-la. Normalment això comportaria uns costos massa elevats. Per evitar-los es pot fer un control estadístic de la producció. Es van comprovant mostres de peces fabricades i si el percentatge de productes defectuosos no supera un determinat tant per cent, la sèrie es dóna per bona; contràriament, si supera un determinat límit, cal revisar tota la partida i veure l'errada en el procés per corregir la producció i, si calgués, aturar-la, per tal d'evitar haver-la de llençar. Moltes vegades aquest percentatge és zero.

Control de qualitat total (TQC, Total o Top Quality Control)

Un dels sistemes utilitzats per minimitzar costos i reduir la fabricació de productes defectuosos és el TQC. El TQC involucra tots els departaments i totes les operacions per a la fabricació d'un producte (inclosos els serveis administratius), perquè els errors en la fabricació es van acumulant. Per tal de minimitzar les pèrdues, cal verificar cada fase. Així una peça defectuosa rebuda del procés anterior s'ha de rebutja i no segueix amb el procés.

La taxa de qualitat d'un procés sencer serà igual al producte de la qualitat de cada fase que el forma.

Exemple

Calcula la taxa de qualitat total i el percentatge de peces rebutjades d'un procés de fabricació de 4 etapes on la qualitat corresponent a cada una de les etapes és: 99%, 96%, 97% i 98%.

Taxa de qualitat total = taxa 1 · taxa 2 · taxa 3 · taxa 4 = 0,99 · 0,96 · 0,97 · 0,98 = 0,9035 = 90,35%

Peces rebutjades = 1 – Taxa de qualitat total = 1 – 90,35 = 9,65%