3. Estudi i disseny del producte


El primer pas en el sistema productiu és el disseny. Aquest procés ha anat millorant amb la incorporació dels ordinadors, que han disminuït molt els temps de disseny i assaig del producte. Els programes de dibuix, disseny i simulació abreugen molt el temps de la fase de disseny i els costos que se'n deriven sobre les noves unitats.

Així, totes les funcions prèvies a la producció real, des del disseny del producte fins l'estudi del procés de producció òptim es duen a terme a l'oficina tècnica, la qual està encarregada de fer l'anomenat projecte tècnic, on es defineixen totes les característiques i fases de producció del futur producte.

De la idea al disseny

Actualment els terminis de temps en els que es desenvolupa un producte nou són molt petits, ja que de seguida es queden obsolets per l'aparició d'un nou producte que millora l'anterior.

Les empreses tenen un departament anomenat de recerca i desenvolupament (R+D) per pensar constantment possibles millores o nous productes a treure al mercat. El treball en equip i les noves tècniques de disseny permeten el desenvolupament en poc temps d'allò que fa poc temps costava anys de treball.

Apple

Apple, d'una empresa en pèrdues ha passat a tenir enormes guanys

 

Hi ha diferents tècniques per al disseny i millora dels productes i processos de producció. Algunes de les més representatives poden ser:

Pluja d'idees (Brainstorming)

És una tècnica creativa de grup que s'utilitza per a resoldre problemes de disseny, publicitat, de màrqueting, de gestió,..., l'objectiu de la qual és aconseguir el màxim nombre d'idees sobre un tema determinat en un temps relativament curt, mitjançant l'estimulació de la imaginació pel mètode de l'associació lliure i espontània d'idees.

Sota la direcció d'un coordinador les idees generades, en un principi sense jutjar-ne cap aspecte, són directament comunicades a la resta del grup, perquè es discuteixin, es treballin, es combinin i es millorin.

Delphi

És un mètode de prospecció consistent a interrogar repetidament i separadament diversos experts sobre un tema que és objecte d'estudi, i confrontar-ne les opinions per intentar arribar a una solució de consens.

S'utilitza especialment per a fer prospeccions relacionades amb desenvolupaments futurs que depenen de factors tecnològics.

Tècnica matricial

Les tècniques matricials tenen l'objectiu de representar en una taula de doble entrada les relacions que hi han entre diferents objectes o elements. S'utilitzen, principalment, per analitzar l'adequació dels productes desenvolupats a les especificacions demanades.