7. Instal·lacions pneumàtiques

Són instal·lacions més o menys complexes que s'encarreguen de realitzar un procés industrial. Totes elles tenen els elements d'organització interna que corresponen a l’estructura de qualsevol automatisme industrial:


- Captació d’informació

- Tractament de la informació

- Òrgans de govern

- Òrgans de treball


Veiem ara alguns exemples senzills de circuits pneumàtics:



Comandament d’un cilindre de simple efecte.


En la posició de la figura, l’aire de l’interior del cilindre pot sortir a l’exterior a través de 2 i 3. Si es prem P, l’aire a pressió entrarà per 1 a 2 i a l’interior del cilindre, el que produirà l’avanç de la tija. Al deixar de prémer, la molla de la vàlvula farà que torni a la seva posició de repòs i la molla del cilindre farà que la tija torni a entrar, expulsant l'aire cap a l'exterior a través de 2 i cap a l'escapament 3 de la vàlvula.












Comandament directe per polsador d’un cilindre de doble efecte


A la figura de l’esquerra es fa amb una vàlvula 5/2 i a la figura de la dreta amb una vàlvula 4/2. Totes dues es poden utilitzar sense problema. En repòs la tija es manté dins el cilindre, ja que l'aire li arriba per la dreta. Quan premem el polsador l'aire entra al cilindre per l'altre costat, fent que la tija surti. En deixar de prémer, la molla fa tornar la vàlvula a la situació de repòs i l'aire torna a entrar al cilindra per la dreta, fent que la tija torni a entrar.












El pilotatge dels cilindres no es sol fer mai directament, sinó que es fa a través de vàlvules distribuïdores intermèdies com es veurà més endavant.



Comandament d’un cilindre des de dos punts a l’hora


Serà necessari prémer els dos polsadors perquè el cilindre faci el moviment d’avanç, el moviment de retrocés es fa per les molles com ja s'ha explicat.
















Comandament d’un cilindre de simple efecte des de dos polsadors indistintament.


En prémer un polsador o l’altre, o els dos a l’hora, el cilindre fa el moviment d’avanç.














Circuit senzill semi-automàtic


Tenim un cilindre de doble efecte, una vàlvula 5/2 amb accionament i retorn pneumàtics, i dues vàlvules 3/2 amb retorn per molla, una amb accionament manual i una altra amb accionament per rodet. Fixem-nos que el rodet estarà en realitat situat al final del recorregut de la tija (on posa "1.3"), però en la representació dels circuits, per mostrar-ho tot més net, se solen dibuixar les vàlvules ordenades per jerarquies en franges horitzontals des dels cilindres (que es col·loquen sempre dalt de tot).


[clip_image175%255B4%255D.gif]

En repòs la tija del cilindre es manté a dins, ja que entra aire per 1-2 de la vàlvula 5/2 i l'empeny cap a dins. Quan accionem manualment la vàlvula 1.2 (3/2 amb accionament manual), l'aire surt cap a l'accionament de la vàlvula 1.1 (5/2 amb accionament pneumàtic) i la canvia de posició. Llavors l'aire que entra per 1 surt per 4 i empeny la tija del cilindre cap a fora. A la vegada, l'aire que hi havia dins el cilindre pot sortir per 2-3 cap a l'escapament a l'atmosfera. Quan la tija del cilindre arribi al final, tocarà el rodet d'accionament de la vàlvula 1.3, que deixarà passar aire cap a el retorn de la vàlvula 1.1 (5/2 amb retorn pneumàtic). Al tornar la vàlvula 5/2 a la seva posició de repòs, l'aire tornarà a entrar al cilindre per la dreta fent entrar la tija, i l'aire que hi havia a l'esquerra sortirà per 4-5 cap a l'escapament. El circuit romandrà llavors en repòs fins que es torni a accionar manualment la vàlvula 1.2.