2. Diferència de potencial i intensitat del corrent elèctric. Corrent continu i corrent altern.

El potencial elèctric o la diferència de potencial entre dos punts és el treball necessari per transportar una unitat de carrega entre els dos punts del camp elèctric.

La unitat de mesura de la diferencia de potencial és el volt, el símbol de la unitat és correspon a V i la variable s'anomena U

U espai igual espai fracció E entre Q

1 espai volt espai claudàtor esquerre normal V claudàtor dret igual fracció numerador 1 espai joule espai claudàtor esquerre normal J claudàtor dret entre denominador 1 espai coulomb espai claudàtor esquerre normal C claudàtor dret fi fracció

La diferència de potencial la podem anomenar també diferència de tensió, voltatge o inclús caiguda de tensió quan ho considerem en el circuit.

La intensitat del corrent elèctric és la quantitat de carrega elèctrica que passa per un conductor en una unitat de temps. És a dir el moviment d'electrons a traves del material.

En la realitat els electrons surten del pol negatiu i es desplacen fins el positiu. En la practica s'utilitza el sentit invers anomenat sentit convencional.

La unitat de mesura de la intensitat de corrent elèctric és l'ampere, el símbol de la unitat és correspon a A i la variable s'anomena I

I espai igual espai fracció Q entre t

1 espai ampere espai claudàtor esquerre normal A claudàtor dret igual fracció numerador 1 espai coulomb espai claudàtor esquerre normal C claudàtor dret entre denominador 1 espai segon espai claudàtor esquerre normal t claudàtor dret fi fracció

En electrotècnia s'utilitzen valors instantanis (valor que adopta una variable en un moment donat) i les seves variables s'expresen en minúscules. Així parlaríem de u i i per les variables U i I.

Corrent continu i corrent altern.

En funció del sentit de circulació de les càrregues elèctriques podrem parlar de:

  • Corrent continu és aquell en que les càrregues sempre es mouen en un mateix sentit. El corrent continu pot ser constant quan sempre té el mateix valor i variable quan el seu valor varia amb el temps.
  • Corrent altern quan les càrregues elèctriques varien el sentit de circulació. La més habitual és el corrent altern sinusoïdal (en funció de la variable sinus).

Continu constant

Continu variable (arrissat)

Altern sinusoïdal

Altern triangular