3. Formes d'energia

L'energia es pot manifestar de diferents maneres i es va transformant d'una en l'altra. En funció de la forma en què es manifesti, podem parlar de:

Energia mecànica
(Em)


L'energia mecànica d’un cos és la suma de la seva energia cinètica i potencial. Em =Ec+Ep


Energia cinètica (Ec).


És l'energia mecànica deguda a la velocitat que té un cos en moviment


Ec= energia cinètica en joules (J)

m= massa en kg

v = velocitat en m/s


Energia potencial (Ep).


És l'energia mecànica que acumula un cos quan està situat a una determinada alçada


Ep= energia potencial en joules (J)

m= massa en kg

g= acceleració de la gravetat en m/s2, considerarem g=9,81 m/s2

h= Alçada en m


Energia elèctrica


Aquella que proporciona un corrent elèctric


E = P·t = I·V·t = I2·R·t

I= intensitat en Amperes (A)

R= resistència en Ohms (Ω)

t= temps de funcionament en segons (s)

V= Voltatge en Volts (V)

E= Energia elèctrica en Joules (J)


Energia calorífica o tèrmica


És l’energia que cedeixen o absorbeixen els cossos quan canvia la seva temperatura. Quan cedeixen energia la seva temperatura baixa i, a l’inrevés, quan n’absorbeixen, puja.


Calor específic

És la quantitat de calor que absorbeix una substància per augmentar un grau centígrad la seva temperatura. Com que el comportament calorífic de cada cos és diferent, cal disposar d’unes taules que ens informin del calor específic de cada substància.








W o Q = Energia calorífica, es mesura en calories en molts àmbits, però en el sistema internacional només s'accepta el Joule (J).

Ce= Calor específic

Increment o disminució de temperatura quan hi ha intercanvi de calor. Es mesura en graus centígrads (OC) o en graus Kelvin (OK). Al ser una diferència, és igual.


Relació entre els graus Kelvin i els graus centígrads:  ºK = ºC + 273

Per exemple, 20ºC seran 20+273 = 293ºK



En el cas de l'aigua, el seu calor específic val:




Energia interna o química

Aquella que donen les reaccions químiques, com per exemple la reacció de combustió entre el oxigen de l’aire i un combustible. Un exemple, seria l’energia mecànica que s’obté amb els motors de combustió dels vehicles que cremen benzina o gasoil.


Energia nuclear

La que es produeix quan s’uneixen o es trenquen els nuclis dels àtoms. La pèrdua de massa es transforma en energia segons la fórmula d'Einstein:

E = m·c2

- La fissió de l’àtom o trencament del nucli de l’àtom es divideixen per formar-ne altres de més petits. És la que fan servir les centrals nuclears per a produir calor.

- La fusió nuclear és la que es produeix quan s’uneixen àtoms per formar-ne d’altres més grans i estables; així la fusió d’hidrogen permet obtenir Heli i molta energia en forma de calor. Actualment encara no es pot aprofitar.


Energia radiant

És l'energia transportada per les ones electromagnètiques, com la llum, les ones de ràdio o de televisió, les wifis, etc.

Energia sonora

La que ens arriba en forma de vibració que es desplaça a través de l'aire fins als nostres timpans i podem interpretar com a sons.