5. Verificació comptable: l'auditoria

Els usuaris de la comptabilitat han de poder verificar la veracitat de la informació comptable. Aquesta verificació es materialitza mitjançant una tècnica que s'anomena auditoria.

L'auditoria financera consisteix a analitzar si les anotacions en els documents comptables descriuen adequadament els fets que les han produït.

El resultat de l'auditoria es plasma en un informe sobre la fiabilitat de la informació econòmica i financera analitzada.

L'auditoria financera ha de ser realitzada per un auditor de comptes. Segons la procedència d'aquest es parla de:

  • auditoria externa: els auditors són professionals independents de l'empresa que apliquen les normes comptables legalment acceptades.
  • auditoria interna: realitzada per personal de l'empresa per verificar el compliment dels controls interns implantats per la pròpia empresa.

Estan obligades a fer una auditoria externa aquelles empreses que durant dos anys consecutius compleixin almenys dues de les tres circumstàncies següents:

1. Que el total de l'actiu (béns i drets) superi els 2.850.000 €

2. Que l'import net de la xifra de negocis (vendes) superi els 5.700.000 €

3. Que el nombre mitjà de treballadors empleats durant l'exercici econòmic superi els 50.

També han de ser auditats els comptes de qualsevol empresa quan així ho determini un jutjat competent i, en el cas de les societats anònimes, quan ho sol·licitin els accionistes que representin almenys el 5 % del capital social.

La informació que es desprengui de l'informe dels auditors es destina als grups d'interès relacionats amb l'empresa, és a dir, als usuaris de la comptabilitat que veiem en un capítol anterior del tema. Aquest informe, juntament amb els comptes anuals, han de ser dipositats al Registre Mercantil ja que són de consulta pública.