4. Regulació i normalització comptable

De vegades, el registre dels fets comptables i la seva valoració poden comportar certes dosis de subjectivitat: diferents comptables podrien registrar una operació de manera molt diferent.

Per exemple:

- un client deu a l'empresa 10.000 €. Fa vuit mesos que hauria d'haver pagat. S'ha de registrar aquest fet com una pèrdua?

- fa 3 anys l'empresa va comprar una furgoneta per 70.000 €. Avui tindria un preu de venda de 30.000 €. Per quin valor ha de figurar la furgoneta al Balanç?

- l'empresa deu a un treballador el sou de novembre del 2018. L'ha promès que li ho pagarà el mes de gener del 2019. De quin any és aquesta despesa, del 18 o del 19?

L'anterior fa que sigui indispensable la regulació legal dels criteris i formes que ha de seguir la Comptabilitat per què sigui fiable, comprensible i comparable: en això consisteix la Normalització Comptable que es sustenta en diversos textos legals com la Llei d'adaptació de la legislació mercantil a les directives comunitàries (1989), la Llei de Societats Anònimes (1989) i especialment el Pla General de Comptabilitat de 2007