2. La producció: el Producte Interior Brut

2.2. El càlcul del PIB

El PIB es pot calcular de tres maneres diferents: com a valor del producte final, com a suma de totes les rendes i com a valor de la despesa total, encara que totes ens donaran el mateix valor.

Això és així perquè a nivell macroeconòmic Producció, Renda i Despesa són magnituds equivalents, cosa que es pot explicar amb un senzill exemple:

Imaginem un país en el que el valor de la producció final d’un any sigui de 12.000 €. Amb els 12.000 € obtinguts per la venda de la producció les empreses retribuiran els factors productius que han intervingut en la producció, posem per exemple:

4.000 per a salaris als treballadors

1.000 per a interessos dels capitals que s’han demanat prestats

2.000 per a lloguers i altres rendes de factors utilitzats

Els 5.000 € restants corresponen als beneficis dels empresaris, que és la seva renda específica.

Si sumem totes les rendes (12.000 €) ha de coincidir necessàriament amb el valor de la producció. Així es demostra l’equivalència entre PRODUCCIÓ i RENDA.

Ara pensem en qui compra la producció i quan es gasta en aquesta compra. Per exemple: les famílies es gasten 7.000 € en la compra de la producció per al consum les empreses es gasten 3.000 € en la compra de la producció per a les seves inversions l’estat es gasta 2.000 € en la compra de la producció per al seu consum propi Si sumem quant s’han gastat els diferents agents econòmics en comprar la producció ens ha de donar necessàriament 12.000 € (el valor de la producció final).

Així es demostra l’equivalència entre PRODUCCIÓ i DESPESA.