Característiques

Metàfores visuals

Les metàfores visuals són recursos literaris que consisteixen a canviar el sentit de les paraules. Per exemple, quan diem “a aquesta li falta un bull” volem dir que “aquesta persona està alament del cap”. 

En els còmics s’introdueixen moltes metàfores visuals, que es presenten en forma de dibuix en comptes d’utilitzar les paraules. Aquestes informacions codificades donen dinamisme als relats. 

Aquests símbols gràfics permeten estalvi de temps a l’hora de llegir i “d’esài”, doncs en una sola vinyeta es poden explicar molte coses gràficament, que no cabrien si s’haguessin d’esriure dins dels globus.

A continuació hi ha diferents exemples:

Del forat surt una veu que, enfadada, deixa anar un munt de disbarats. Els signes de puntuació són també un element molt emprat.


Dir que una persona “treu fum”, no significa que s’estigui cremant, sinó que la ràbia el domina.


Si algú “veu estels”, no vol dir necessàriament que estigui mirant el cel; potser ha rebut una bona topada.


Les notes musicals són les alternatives al so que no podem escoltar. Una nota més grossa, podria ser un esforç més gran de la veu.


Els estels poden significar que una persona està lluent, molt polit, com la Betty Boop a qui no li falta ca detall. El seu gosset se l’estima, ho mostren els cors que té al voltant.


Quina idea! Amb l’estil de camp o antic (l’home) i amb l’estil de ciutat o modern (la noia).